Friday, August 06, 2010

Arbetslösheten biter sig fast

Observerat om arbetslösheten som biter sig fast:

Färska siffror (5 aug.) från SCB visar att arbetslösheten biter sig fast. I juni i år var 488 000 personer, eller 9,5 procent av arbetskraften, arbetslösa. För ett år sedan var siffran tio procent.

Trots en hygglig ekonomisk utveckling under årets första halva så sjunker arbetslösheten endast mycket långsamt och från en historiskt sett hög nivå.
Vad en regering som verkligen vill göra skillnad skulle behöva göra är att satsa stort på sysselsättnings- och utbildningspolitik. Fler måste komma i aktivitet. Fler jobb måste skapas.

Och häromdagen kom färsk statistik som visar - föga förvånande - att blott två ynka procent av alla så kallade utförsäkrade som genomgått arbetsmarknadsintroduktion har fått en sysselsättning och då en lönesubventionerad tjänst. Snacka om misslyckande.

Det handlar om arbetsmarknadspolitik, mer pengar till kommuner och landsting, utbildningssatsningar, insatser för att stärka forskning, miljöinvesteringar, underhåll och byggandet av vägar och järnvägar, aktiv regional utvecklingspolitik samt åtskilligt annat.

Görs ingenting riskerar vi att många arbetslösa för gott slås ut från arbetsmarknaden. Men en aktiv politik är väl att hoppas på för mycket med dagens blå alliansregering. Den sänker ju hellre skatten för välbeställda.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home