Wednesday, January 13, 2010

En m-märkt tjänsteman hos statsministern sticker ut

Observerat och värderat:

Statsminister Fredrik Reinfeldt har en pressekreterare som tidigare varit journalist på Sveriges radios ekoredaktion. Han heter Edvard Unsgaard och är pappaledig nu. Han har hamnat i en skitdebatt, som avslöjar rätt mycket om "de nya moderaternas" i grunden rätt överklassiga (men i smart retorik dolda) människosyn.

Detta eftersom han skrivit om när bajs i hans trappuppgång städades bort en helgdag. Det gjordes av en kvinna med invandrarbakgrund (rysk). Hon arbetade för ett städföretag. Unsgaard skrev i det sociala mediet Facebook att den städningen, som gick snabbt, var ett bra uttryck för arbetslinjen enligt moderat modell.

Om detta har det, inte helt överraskande, blivit debatt. Den drar åt lite olika håll. En del menar att Unsgaards inlägg är en skitsak. Andra - också DN:s ledarsida
(12 jan.-10) - menar att den är uttryck för en nedlåtande människosyn. Detta på så sätt att Unsgaard kan tänkas tycka att fler (arbetslösa?) borde (tvingas?) ta städjobb av den typ som ofta kvinnor med invandrarbakgrund nu har i städfirmor som "rycker ut" och städar i hemmen betalda av "pigavdraget" för hushållsnära tjänster. Något som företrädelsevis överklassen huvudsaklingen nyttjar.

Vad Unsgaard exakt menade med sin arbetslinjeliknelse med städbolagsanställda invandrarkvinnans snabba trappstädning är väl lite oklart. Men formuleringarna i hans inlägg på Facebook var dock av det slaget att det gav ett intryck av "överklassigt" smådryg människosyn.

Unsgaard ursäktade sig själv efteråt med att hans inlägg blev så kortfattat att det blev öppet för "felaktiga tolkningar".

Många menar dock att Ungsgaards inlägg i grunden avslöjar en slags överklassattityd av "gammelmoderat" sort som inte den översmarta omprofileringen av partiet i Nya arbetarpartianda inte har rått på. Det skulle inte förvåna om det ligger rätt mycket i just den analysen.

Precis som den cyniska hanteringen av de långtidssjuka, de arbetslösa och andra i de växande moderata "utanförskapet" visat under 2009 när kommandoran Husmark Pehrson (socialförsäkringsministern) och arbetsmarknadsministern S-O Littorin genomförst sina nedskärningar och försämringar draperade i den retoriska figuren "reformer".

Men en "enkel" presssekreterare är väl inget att bry sig om?! Mja, en pressekreterare hos en statsminister i statsrådsberedningen är inte riktigt vem som helst. De brukar mer eller mindre väl spegla hur "valserna går på innerplan" i kretsen runt en statsminister. Dessutom brukar en sådan politisk tjänst inte sällan leda till avancemang - förutsatt att samma politiska konstellation tillåts sitta kvar vid makten.

Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home