Vi lever i dystra och solkiga tider samtidigt som våren dröjer
Vi lever sannerligen i dystra och solkiga tider
Vi lever i deppigt, dystra tider. Världen i stort befinner sig i depression av 30-talssnitt. Arbetslösheten här hemma är rekordhöga 8 procent och stiger allt raskare upp mot 10, kanske 11 procent i öppen arbetslöshet. Och kommunernas budgetar spricker i mer än hundra av landets kommuner, inte minst p g a den växande arbetslösheten, minskande skatteinkomster och kraftigt ökande socialbidragskostnader (alla a-lösa som saknar eller har otillräcklig a-kassa). Pensionärer har sedan en tid tillbaka högre skatt, straffskatt, på sina pensionsinkomster jämfört med andra inkomsttagare. Och av färsk studie framgår att Sveriges omläggning av sitt pensionssystem och "börsifiering" av delar av pensionerna (PPM-delen) så här långt har gett ett minus för svenska folket på hela 33 miljarder kr för det nya premiepensionssystemet, PPM. Det är resultatet av det kraftigt fallande börsen som har gett detta sorgliga resultat. Bankerna och försäkringsbolagens fondmäklare har däremot inkasserat vinster på åtta miljarder under samma tid, tack vare införandet av detta system.
Vad som är mest lönsamt på sikt avgörs både av vilket år man väljer som utgångspunkt för beräkningarna, och på vad som händer framöver. Tydligt är ändå att var och en av oss bör intressera sig för vilka avgifter varje fond tar ut för sina tjänster. Men framför allt så visar det här hur riskabelt det var att lägga delar av den egna pensionen på börsen och i händerna på fondmäklarna som blev följden av den blocköverskridande pensionsuppgörelsen som vi fick på 90-talet.
Och i blickfånget för media står nu speciellt AMF Pension, det av Svenskt Näringsliv och LO samägda försäkringsbolag som i sin reklam går fram med en slogan som lyder ”lite mer att leva för”. Nu är ju problemet att de anslutna pensionärerna, i första hand LO-pensionärer, på grund börsraset just nu har fått sänkt pension.
Samtidigt exploderar nyheten att AMF pensions tidigare VD Christer Elmehagen under sina tio år inte bara fått lön och bonusar på 42 miljoner kronor. Han har därtill fått 62 miljoner i pensionsavsättningar. Till detta ska läggas att han själv lät flytta 33 av sina egna miljoner innan AMF:s beslut om så kallat återtag, alltså sänkt pension med åtta procent trädde i kraft.
I juridisk mening är det lagligt. Men vanligt folk vinner det oacceptabelt och blir rejält förbannade. En vice VD som gjort samma sak i samma bolag har nu fått gå. För de nya i bolagets ledning och dess gamla styrelse är det stora problemet nu den välmotiverade ilska som skötseln av AMF Pension möter. Till och med den gamle SAF/SN-VD:n Tunhammar gör avbön. Men det stora politiska priset lär krävas av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Det är framstår för allt fler som oförståeligt hur hon och hennes tre LO-kompisar i AMF-styrelsen kunnat åse miljonrullningen utan att reservera sig. Eller kunnat undlåta att kräva en "revision" och omförhandling av sådana överstora betalningar till några bolagsdirektörer när det började uppdagas i media hur statliga och privata bolag systematiskt betalat ut rekordbonusar och andra ersättningar även när bolagen gjort förluster.
Vad gör alla dessa överbetalda direktörer med sina övermiljoner som de inte förtjänar?, frågar sig folket. Och varför låter man denna miljonrullning fortgå som man ingenting har lärt i bolagstyrelser och deras presidier? Och vem i hela världen kan man lita på?, frågar sig folket i sin ilska och besvikelse.
Depressionen i ekonomin och jobbkrisen kommer med stor sannolikhet att vara i flera år till, inte gå över redan under 2009. Samtidigt är ledarskapet - med något enstaka undantag när (Obama) - inte i närheten av de krav som krisen ställer på "gott och klokt ledarskap".
Ack jag, vi lever sannerligen i deppigt dystra och solkiga tider. Sannolikt blir det ännu värre innan det möjligen sedan blir lite bättre. Och "där ute" håller vintern ännu grepp om landet och våren lyser med sin frånvaro.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home