Thursday, March 12, 2009

Familjen Odells vinstklipp på privata vårdmarknaden

Observerat och värderat:
Statsrådets Odells vårdklipp på omsorgsmarknaden

Som bekant tillhör kristdemokraterna den gruppering i Reinfeldts blå alliansbygge som under flera år har varit starka pådrivare för fler privata, vinstdrivna alternativ i vården och för så kallat fritt vårdval. En av de starkaste påhejarna har varit nuvarande finansmarknadsministern Mats Odell, en av alliansregeringens allra svagaste kort som statsråd. Han som under flera års tid hade det fibblande och sedan konkursade finansbolaget Carnegies tidigare chefspersoner som sina närmaste rådgivare när statlig egendom skulle säljas ut på marknaden.

Under valrörelsen var Göran Hägglund, Mats Odell och andra KD-företrädare ute och mässade om de långa köerna, de eviga väntetiderna – och hur bra det skulle bli med fler privata alternativ och om vi själva fick välja vårdgivare.

Mats Odell visste att det går att tjäna pengar på sjuka och svaga individer. Han har i flera år själv varit nära knuten till Odellska familjeföretaget Bellstasund Omsorger AB – åtta olika dotterbolag som bedriver omsorgsverksamhet för personer med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Psykiska tilläggshandikapp kan också förekomma. Det har varit affärsidén i familjefirman.

Efter valet 2006 lämnade statsrådet Odell ordförandeposten i familjeföretaget, som året därpå (2007) såldes till Solhagagruppen. Ett köp som till stor del visade sig ha fått sin finansiering av två statliga pensionsfonder, AP-fonder – med minister Mats Odell som ansvarig. Rätt praktiskt, eller hur?

På den här affären tjänade familjen Odell 72 miljoner. Ett riktigt vårdklipp - och som säkerligen också är i linje med vad kristdemokrater anser man ska kunna göra när vården och omsorgen blir kommersialiserad och "fri".

Men själv har statsrådet inte velat skylta med det här vårdklippet. Först när media grävt fram uppgifterna har det kommit fram i ljuset. Själv nämner inte statsrådet Odell ens familjeföretaget och sitt eget ordförandeskap där i sin egen biografi och CV på regeringskansliets websajt. Varför? Förvisso står det i bibeln, främst Matteusevangeliet om att det ´till dem som (redan) har ska vara givet´. Så pris vare lov för "återbäringen" och det citatet, som bibelkunniga krämare ibland brukar säga. Men samtidigt sägs på annat ställe i Matteus att man inte kan tjäna både Gud och Mammon. Men lite "sinnesfrid" blir det kanske med söndagens kyrkokollekt?

Hur som helst, på ex-odellska Bellstasunds egen hemsida berättas däremot historiken: 1959 togs fröet till Bellstasunds-koncernen, Vallbostrands vårdhem över av Odells föräldrar; Hans Carlsson och Greta Odell-Carlsson. ”Under årens lopp har verksamheternas innehåll utvecklats och förändrats i takt med vårdreformerna” står det.

Är det inte vackert? Passat som hand i handske. Politiken - med beslut om vårdens och omsorgens gradvisa kommersialisering i "frihet" - har på så sätt även kommit att tjäna rent privatekonomiska syften.

Och som en följd av det har statsrådet Odell och hans familj nu gjort sig en rejäl hacka på 72 miljoner. Säkert räcker det också till en skärv då och då i kollektbössan i den frikyrka som Odell och hans familj tillhör. Parat med lite bön, smäktande sång och kanske ett och annat lämpligt bibelcitat ur Matteus och de andra evangelisterna.

Sedan är själen åter lika ren som en nypudrad babystjärt.

Robert Björkenwall, (070-578 61 95); robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home