Goda och sevärda biorullar
Slumdog Millionaire - den åttafaldigt Oscarsbelönade Danny Boyle-regisserade rullen om fattigpojken Jamals väg från slummen i Mumbai (Bombay) till vinnaren av tio miljoner rupis i "Vem vill bli miljonär?" är en färgsprakande historia i högt tempo.
Berättelsen griper tag och de två filmtimmarna går fort. I denna bollywoodindiska sagovärld premieras den strävsamme drömmaren på den cyniske roffarens bekostnad.
Men några djupare resonemang blir det dock aldrig om fattigdomen blir det aldrig i detta sagotema.
I den meningen är den här färgsprakande "rullen" än den brasilianska "Guds stad" (om knarkkriget i Rios favelas) som gick på svenska biografer häromåret.
Men visst är det en sevärd sagostory som man kan förstå har gått hem bra i väst men fått mera blandade reaktioner i Indien.
Män som hatar kvinnor
Det är en lyckad filmatisering av succédeckarförfattaren Stieg Larssons Millenium-serie om journalisten Blomkvist och superhackaren Salander. Inte bara huvudrollerna -
Micke Nykvist som journalisten Mikael Blomkvist - och Noomi Rapace som IT-hackaren Lisbet Salander - utan också birollerna (S-B Taube som den sirlige Henrik Vagner, Ingvar Hirdwall som Vagners advoka,Peter Andersson som den äcklige advokaten som våldför sig på Salander m fl) är utmärkt bra besatta.
Skicklig regi skapar en mycket spännande och otäckt tät thrillerhistoria av denna succébok i Stieg Larssons Millenium-trilogi.
Dubbad till bl a franska kommer den här rullen att sannolikt även att ses av en mångmiljonpublik i Frankrike och andra europeiska länder som gillar och läser svensk spänningslitteratur (Wallander, Millenium-serien, kommissarie Winter m fl).
Och det förtjänar den.
Gomorra
Matteo Garrones filmversion av den mordhotade författaren Roberto Savianos dokumentära berättelse om Neapel-maffian Camorran är en osminkad version av den skumrask- och våldsvärld som lever och frodas i Neapel-trakten, bortom all lag, rätt och moral. Filmen är ytterst sevärd och ger en ännu "ruffare" och naknare bild av denna växande kräftsvulst i den syditalienska samhällskroppen. Gå och se den innan den ännu går på våra biografer. Eller låna hem den som DVD, när den finns tillgänglig.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com
PS. Däremot har jag tyvärr ännu inte sett Sean Penn (ofta en lysande skådis) som USA:s första öppet homosexuella politiker Harvey Milk i San Franciscos stadsfullmäktige. Men den ligger nu högst på min biofilmagenda.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home