Wednesday, March 18, 2009

Professor Krugman fortsätter att granska ledarskapet

Observerat:
Nobelpristagare Krugman fortsätter sin kritiska granskning av ledarskapet i en färsk NYT-kolumn

Paul Krugman, ekonomen och Nobelpristagaren, skrev i sin kolumn i New York Times måndagen den 16 mars att han bryr sig om Europa och om hela världen därför att det inte finns några säkra hamnar för den globala ekonomiska stormen. Men professor Paul Krugman är bekymrad över utvecklingen i Europa. ”But the situation in Europe worries me even more than the situation in America” (Krugman, NYT 16 mars 2009).

Krugmans bekymmer handlar dock inte, som hos somliga andra amerikanska professorer, om att skatterna skulle vara för höga eller att välfärden skulle vara för generös i Europa (annars en vanlig villfarelse i Amerika). Nej, dessa faktorer är snarare faktorer som mildrar och dämpar krisen för europeerna, skriver han. Krugmans kritik är i stället riktad mot Europeiska centralbanken för att den sänkt räntan i för långsamt tempo och att de europeiska bankerna fullständigt har missat djupet i den finansiella och ekonomiska krisen samt att europeiska ledare i många fall har uppträtt för passivt inför krisen. En kritik som bland annat skulle kunna sägas drabba även Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Även den monetära unionen (euron) får en släng av professor Krugmans kritiska färla i New York Times.

Paul Krugman skriver dock att Europa emellertid fortfarande kan visa att skeptikerna (han och andra) har fel. Men då måste de politiska ledarna i Europa visa bättre ledarskap. Nu krävs det stimulanser och ett proaktivt ledarskap för att krisen inte ska bli ännu värre och långvarigare.

En annan sak är sedan om de olika stats- och regeringscheferna i de olika EU-länderna - särskilt de stora - verkligen förmår uppvisa det ledarskap i kriser som professor Krugman nu efterlyser i sin färska kolumn i New York Times.

Det skulle förvåna om den så här långt i EU-regeringschefernas gäng synnerligen tövande, bromsande och reaktive Fredrik Reinfeldt i Sverige kommer att tillhöra de europeiska ledare som tar intryck av nobelpristagare Krugmans i det stora hela rätt befogade kritik av det europeiska ledarskapet och sätt att hantera den globala finansiella och jobbdödande efterfrågekris som vi just nu är mitt uppe i. Och sannolikt tvingas leva med ytterligare ett eller ett par år.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home