Wednesday, March 18, 2009

Sahlin-Reinfeldt-duellen en början men ännu saknas många besked

Observerat och värderat:
"Rakt på"-duellen mellan Sahlin och Reinfeldt en början men när kommer den riktiga offensiven?

16 000 personer varslades i Sverige i februari, allt fler blir arbetslösa månad för månad samtidigt som kommunerna går på knäna och behöver ny snabbt nya friska pengar i form av höjda statsbidrag om inte fler ska bli arbetslösa också inom välfärden omsorgen och skolan. Men ännu vill inte, som framgick av "Rakt på" med K-G Bergström i SVT-debatten den 17 mars, statsminister Fredrik Reinfeldt ge några sådana besked till kommunsektorn. Men sannolikt tvingas ändå han och finansminister Anders E. Borg till slut krypa till korsen och i vårbudgeten i mitten av april ge besked om att nya pengar (om än sannolikt otillräckligt) kommer till den hårt prövade kommunsektor.

Just på den här punkten blev den annars så "coola" statsministern - "tvålen" Reinfeldt - både defensiv och lite dryg i uppträdandet när oppositionsledaren Mona Sahlin attackerade den borgerliga alliansregeringen för passivitet i den allt värre jobb- och efterfrågekrisen.

Som helhet måste man dock konstatera att duellen mellan s-ledaren Mona Sahlin och m-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt ändå blev för kort och därför inte riktigt hann ge SVT-tittarna (17.3) särskilt många nya besked av vägledande karaktär inför valet om ett och ett halv år.

Men inte minst för oppositionsledaren Mona Sahlin var debatten ett fall framåt. Men s-ledaren Sahlin har dock ännu lite svårt att riktigt komma "loss" och att få grepp om den tvålhala "statsmannen" Fredrik Reinfeldt. Men vad "slagväxlingen" speciellt kring jobben och kommunsektorn ändå visade var att Reinfeldt ska tas med en offensiv och konkret argumentation som fokuserar på effekterna av regeringens "Bush-passiva" krispolitiken. Då är m-ledaren som tunnast och går att få ur balans. Och drivas på defensiven.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att socialdemokraterna och oppositionsledaren Mona Sahlin skulle kunna komma ännu bättre ut av sådana här TV-dueller och andra debatter med regeringens ledare om man blev lite tydligare såväl i beskrivningen av regeringspolitikens effekter som vad gäller det egna alternativet.

Tänk som socialdemokraterna redan för ett kvartal seddan vågat och kunnat ta fram ett mer eller mindre heltäckande jobb- och stimulanspaket på motsvarande runt 3-4 procent av Sverige BNP. Rejäla satsningar på kommunsektorn, riktade infrastruktur- och miljöinvesteringar, ett brett program på arbetsmarknads- och yrkesvuxutbildning och ytterligare andra välriktade åtgärder för att stimulera ekonomin och jobbskapadet. Då hade sannolikt oppositionen och dess ledare haft ett ännu bättre läge i duellerna med statsminister Reinfeldt och hans finansminister Anders E. Borg om vem som är "mest ansvarsfull" i detta extrema undantags- och krisläge som vårt land nu befinner sig mitt uppe i. Och som sannolikt blir ännu mycket värre innan det börjar vända om ett eller ett par år eller så.

Men det även oppositionen åtminstone delvis försummade eller inte vågade göra i slutet av 2008 måste göras nu omedelbart om skiljelinjerna ska bli ännu tydligare mellan alternativen inför kommande riksdagsval om arton månader.

Socialdemokraterna måste - när regeringen är så passiv och tövande - våga visa att "Obamalinjen" med rejäla och riktade stimulansåtgärder för jobbskapande är vad Sverige behöver nu för att motverka efterfrågefallet i jobb och ekonomi. Men också för att vara ännu bättre rustad den dag konjunkturen vänder i vår omvärld och i vårt eget land.

Senast i april månad borde man komma med sådana kraftfulla åtgärder och sedan gå till offensiv och argumentera med självförtroende mot en alltför krispassiv borgerlig regering.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home