Friday, March 13, 2009

Hade bankfolket i SEB varit politiker nu hade karriären varit över

Observerat och värderat:
Hade SEB-bankfolket varit politiker hade deras karriärer varit slut nu efter senaste girighetsexesserna

I ett läge när det är kris i banksystemet, näringslivet rekordvarslar och säger upp folk och Sveriges BNP faller med nästan fem procentenheter så är inte stämningsläget och tidsandan särskilt positiv till dem som bryter mot vad som anses vara rimligt och anständigt. Och inget undantag här för näringslivets direktörer och vilja löner de anser sig ha rätt att bevilja varandra i bolagen.

I detta läge blir stanken från SEB:s giriga direktörer vid flotta bankpalatset vid Kungsträdgården i Stockholm blir bara värre och värre. Mitt i bankens värsta kris med ett miljardras i vinst, tredubblade kundförluster, slopad utdelning och en aktie som sjunker som en sten på börsen roffar bankens nio toppdirektörer i hemlighet till sig löneökningar på 7,5 miljoner kronor.

Styrelseordförande Marcus Wallenberg trampade rejält i klaveret när dessa på bolagsstämman hemliga miljonhöjningarna till toppcheferna avslöjades. Han avfärdade dem som "marginella ökningar", vilket säger en hel del om verklighetssynen i bankens direktionsvåning.

Mitt i denna mediaturbulens och kritikstorm med SEB-direktörernas lönelyft så visar det sig att man därtill från SEB-sfären åker till lyxlirarnas Gstaad i Schweiz och hyr in sig på det svindyra Gstaad Palace med rumspriser på uppåt 108 000 kr per natt. 230 personer åker med på helgkonferensen:”Det är i dåliga tider man får mest ut av att skapa en mötesplats där man kan utväxla idéer och tankar", heter det i den rekordsvaga och omdömeslösa motiveringen från SEB.

Hade SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg och bankens VD Annika Fallengren (med 2 mille i lönelyft mitt i krisen) varit politiker nu, hade deras karriärer varit slut nu. Också den rosa affärspressen är starkt kritisk till SEB-ledningens utmanande agerande. "En förbluffande brist på omdöme" heter det också från dessa.

PR-avdelningen på wallenbergarnas egen husbank försöker nu krampaktigt att återupprätta SEB:s nedsolkade rykte och har skickat fram sin styrelseordförande Marcus Wallenberg att försvara lönehöjningarna med att hävda att totalbeloppen har ju sänkts. VD Annika Falkengren hade en fast lön på 7 miljoner och en rörlig del upp till 12 miljoner. Nu har hon en fast lön på 9 miljoner kr, säger Marcus Wallenberg. Därmed avslöjar han ju att det där bluffspelet med rörlig lönedel bara var en lek med ord och inget annat.

I själva verket var den rörliga delen också en återkommande del av lönen. Det var inte baserat på någon särskild prestation.

SEB:s miljonhöjningar till toppcheferna var naturligtvis lika provocerande och utmanande som förslaget häromveckan att höja Volvochefernas löner i företagets värsta kris när man samtidigt pressar fram lönesänkningar för arbetarna.

I SEB är omdömet till och med sämre än i Volvo. På Volvo tog man i alla fall intryck av den starka kritiken mot chefshöjningarna och drog tillbaka förslaget.

Men i SEB finns det ingen självkritisk hållning alls.Noll, nada. Det är fullständigt obegripligt att "SEB:s lönekommitté", eller vilka som nu ihop med Marcus Wallenberg som låg bakom miljonrullningen till chefsgänget, inte tog någon lärdom av vad som hände i Volvo. Eller för den delen av debatten av bonuslönerna i de statliga företagen utan försökte mörka beslutets detaljer när frågor ställdes och bara körde på som om inget har hänt. Det är höjden av arrogans och elitär hybris.

Man borde dessutom ha insett den allvarliga konsekvensen för SEB av att höja chefslönerna. Man diskvalificerar sig därmed från statens bankgarantiprogram och får inte låna några pengar med staten som garanti.

Men av Marcus Wallenbergs uttalanden att döma verkar han utomordentligt angelägen att gå runt regelverket och krångla sig förbi bestämmelserna, så att SEB kan få del av bankstödet. Att ompröva beslutet om miljonhöjningarna kallar han "en hypotetisk fråga".

Men fakta är fakta och nu har SEB diskvalificerat sig för att omfattas av det statliga bankstödet. Höjs chefslöner och bonusar så blir det inget bankstöd. Så är regelverket. Och någon ändring därvidlag blir det inte, enligt statsminister Reinfeldt och finansminister Borg, trots Marcus Wallenbergs försök till dribblande med regelverket. Det är lika sanslöst korttänkt som girigt från några få redan överbetalda direktörers sida.

Miljonhöjningarna i SEBär ytterligare ett exempel på att den svenska makteliten tror sig segla i egen kometbana och lever - och vill fortsätta leva - under helt andra villkor än flertalet andra i det här landet. Det finns i Wallenberg-sfärens toppskikt en föreställning om att man är förmer och att man bara kan sko sig helt obehindrat av något så futtigt som "omdöme" eller regelverk som gäller för andra.

Men ett är dock uppenbart: Hade SEB-bankfolket varit politiker hade deras karriärer varit slut nu efter senaste girighetsexesserna. Det gäller för såväl VD Annika Falkengren som Marcus Wallenberg.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home