Tuesday, March 10, 2009

EU har problem med jämställdheten och överstatligheten

Observerat och värderat:
EU vill tillbaka till hemmafrusamhället Inom EU vill man nu under det tjeckiska EU-ordförandeskapet föra tillbaka oss till hemmafrusamhället. En tid när kvinnor var kvinnor och män var män. En tid när barnen var hemma med mamma och pappaledighet inte förekom.

EU:s nya direktivförslag om förlängd mammaledighet - mammorna tar ut 18 veckors föräldraledighet direkt efter förlossningen, inget om pappaledighet - innebär i praktiken att man inom EU-ledningen tycker att jämställdhet är förlegat. Barn ska nöja sig med att träffa sina mödrar. Sina pappor får de väl träffa när de blir lite vuxnare. I realiteten är det just detta som skulle bli följden om EU-kommissionen och det tjeckiska EU-ordförandeskapets förslag om förlängd obligatorisk mammaledighet vinner stöd hos de olika medlemsländernas regeringsföreträdare.

Åter igen blir det - för vilken gång i ordningen?; minns arbetsrätten och våra kollektivavtal! - uppenbart varför det här med överstatlighet inte precis alltid är en så himla bra idé.

Vad Europa och Sverige behöver är inte mer mammaledighet. Vad vi behöver är fler familjer där föräldraskapet handlar om just föräldraskap och delad föräldratid. Inte bara om mödraskap och mammaledighet. Var det inte häromdagen (8 mars) vi hade den internationella kvinnodagen!? Vägen till reell jämställdhet är fortfarande lång, mycket lång - inte minst inom EU-Europa.

Robert Björkenwall; (har själv varit pappaledig 2 x 6 månader med sina döttrar och insett vilken förmån det är);
/robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home