Sunday, March 08, 2009

Reinfeldt, krisen och mediaklimatet

Det är bara två och ett halvt år sedan Fredrik Reinfeldt dag efter dag i valrörelsen 2006 jagade Göran Persson och socialdemokraterna med frågan om hans passivitet inför arbetslösheten. Då var det en stark tillväxt och antalet jobb ökade med 153 000 på ett år. Göran Persson kunde inte ge något bra svar och förlorade valet.

Nu har luften gått ur den svenska ekonomin. BNP minskar till och med snabbare än i krisens moderland USA.
I år minskar antalet sysselsatta med 100 000 personer. Nästa år förutses arbetslösheten överstiga 10 procent. För IF Metall räknar man med att 25 procent av medlemmarna kommer att vara arbetslösa före sommaren, och med ännu sämre siffror för bilindustrins Västsverige.

Men nu när ekonomin och arbetsmarknaden är i kris är det Fredrik Reinfeldts tur att vara passiv. Efter att i ett helt år ha väntat och uppskjutit sina ställningstaganden är det nu uppenbart för alla vilken riktning ekonomin rör sig: rakt ner i källaren.

I detta krisartade läge gäller följande besked från Reinfeldt och Borg:
- Inga åtgärder.
- Inga nya resurser till arbetsförmedling.
- Inga initiativ för att fler skall ges möjlighet att studera på universitet och
högskolor.
- Inga nya pengar till arbetsmarknadsutbildning och ingen upprustad a-kassa.
- Inga idéer om åtgärder mot uppsägningarna i sjukvården och omsorgsverksamheten.
- Inga initiativ för att minska risken att ungdomar som lämnar skolan bara möts av
arbetslöshet.
- Inga riktade satsningar på kulturminnesvården.
- Ingen upprustning av miljonprogrammets bostäder trots att det vore helt rätt nu.

Också i EU driver Sveriges regering aktivt samma tövande passivitetslinje: Nej till gemensamma åtgärder mot krisen i Central- och Östeuropa. Nej till gemensamma åtgärder för att lindra nedgången i efterfrågan.

Skattesänkningarna - särskilt det tredje steget i jobbskatteavdraget med i praktiken lånade pengar - borde används till annat och bättre, och klokare saker. Finansminister Anders E. Borg är - framgick av SVT:s Uppdrag Granskning häromdagen - en skrymtare som inte sopar rent framför egen dörr (medverkar till bonusar i statliga bolag) samtidigt som han i opinionsvinnande nit attackerar bankerna....

Den här regeringen har snart kraschlandat mot en hård verklighet och vet inte hur de ska ta sig ur eländet. Det man eventuellt skulle vilja göra vill man helst vänta med till valåret 2010, och då ha lite valgodis att dela ut för att om möjligt klara ett återval i september 2010.

Kärnfrågan nu är dock: vad säger man just nu om regeringen? Tycker man Reinfeldt och Borg sköter sig bra? Anser media det? Och vad säger somliga av dem som i valet 2006"klev över blockgränsen" och röstade fram Reinfeldts alliansregering till makten?

Antag att en socialdemokratisk regering varit lika passiv som högerregeringen. Hur hade det då sett ut ide stora medierna. Vad hade hänt då? Jo, då hade s-regeringen i ett sådant motsvarande länge fått ett rejält mediadrev på sig. Svårare än så är det inte. Och värt att fundera på både en och två gånger.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home