Thursday, March 05, 2009

Om socialdemokraternas jobbkommission - många goda lösningar på jobbkrisen finns

Observerat och värderat:
Socialdemokraternas jobbkommission - en god bukett med lösningar på jobbkrisen finns

Socialdemokraterna har bildat en nationell jobbkommission som leds av Mona Sahlin, Wanja Lundby Wedin och Thomas Östros. På tisdag (10/3) har de bjudit in till en hearing om välfärden och välfärdsjobben. En idé att diskutera bör vara att återinföra plus-jobben i kommunerna, men samtidigt behålla nystartsjobben. Båda verktygen kommer att behövas, som även konstaterades i en diskussion i radions P1 häromdagen.

Redan i slutet av fjolåret och nu i början av det här året har forskare, fackliga centraorganisationer som TCO och LO, arbetsgivare och andra i olika sammanhang diskuterat vad som krävs för att trygga industrins och kommunsektorns framtid: kompetensutveckling, infrastruktursatsningar, höjda statsbidrag till kommunerna, upprustad omställningsförsäkring (a-kassa), renovering av miljonprogrammets bostäder, långsiktighet, samverkan och en fungerande finansmarknad.

Det mesta av detta var för övrigt uppe på agendan på TCO:s fullmatade, stora jobbdag i Stockholm häromdagen.

Mona Sahlin och hennes jobbkommission står med andra ord inte utan alternativ och möjliga lösningar på jobb- och efterfrågekrisen när de möts till hearing tisdagen den 10 mars.

Följ "Obama-linjen" och visa att regeringen Reinfeldts skrytiga men magra "Bush-linje" inte räcker på långa vägar för att få igång jobbskapandet igen.

Robert Björkenwall,frilansjournalist; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home