Thursday, December 11, 2008

När övergår eftertankens kranka blekhet i ny och klokare handling?

Observerat och värderat:

Eftertankens kranka blekhet men när vågar man erkänna misstag och lägga om politiken?

– Jag höjde a-kasseavgiften mer än vad jag skulle ha gjort i dag. Höjningen hade större effekt på medlemskapet än vad jag hade trott, sade finansminister Anders E. Borg självkritiskt hos K.G Bergströms Rakt på-program i SVT häromdagen.

Ett - om än senkommet - steg i rätt riktning. Men däremot så verkar det dröja ännu ett tag innan Anders Borg når full insikt. Under nästa år beräknas 382 000 svenskar gå utan jobb. Året därpå beräknas 444 000 vara arbetslösa. De som kommer att få det svårast är ungdomarna, de som är födda utanför Europa, de över 55, de lågutbildade och de funktionshindrade.

Alla vet - i grunden nu också den borgerliga alliansregeringen - att regeringens arbetslinje från valrörelsen 2006 är förbrukad. Men att erkänna faktum kostar på. I detta ekonomiska depressionsläge och när varslen och uppsägningarna står som spön i backen och det finns bara ytterst få jobb att förmedla.

Men finansminister Anders Borg vill inte bromsa efterfrågefallet nu snabbt och försöka sätta fart på sysselsättningen av rädsla för att stå där som finansminster Anne Wibble hösten 1992. När hon sa att hon inte tänkte föra någon veckopolitik och räntan steg till 500 procent.

Det är därför den rödgröna oppositionen fortfarande har en betryggande majoritet över den borgerliga alliansen i SCB:s senaste partisympatimätning. Folk - även sådana som röstade på alliansen 2006 - gillar inte vad de nu ser, nämligen en regeringen som är ideologiskt fastlåst i sin numera förbrukade jobbstrategi. Men samtidigt inte vågar ta tjuren vid hornen, erkänna faktum och lägga om politiken i en ny och för Sveriges framtid rimligare riktning.

Men tids nog lär också detta ändå komma. Men då långt senare än som är rätt och i linje med vad situationen nu sedan någon månad tillbaka krävt och ansett att en handlingskraftig och klokt agerande regering redan borde ha gjort.

Gott ledarskap är som gott sjömanskap. Det prövas bäst i hårt väder, inte när solen skiner och man råkar ha en behaglig medvind i seglen.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home