Friday, November 28, 2008

Nyttiga kunskaper om finanskrisen och vad som behöver göras för framtiden

(Publicerad i bl a Arbetarbladet 4 december 2008 m fl)

Observerat och värderat:

Givande och nyttiga kunskaper om finanskrisen och om behovet av en reformering av nuvarande kollapsade system

Ekonomiprofessor Paul Krugman, nobelpristagare i ekonomi 2008, den tidigare nobelpristagarkollegan, professor Joseph Stiglitz (ännu synnerligen verksam) och ekonomiprofessor Robert J. Shiller tillhör några av de allra skarpaste och bästa om man vill ha lite vägledning och förstå vad som verkligen sker med vår ekonomi och varför det går som det går.

Redan tidigt år 2000 förutsåg professor Robert J Shiller IT-bubblan och IT-kraschen i sin bok "Irrational Exuberance", som utkom något innan aktiekurserna började dyka ner mot källaren. Och innan dess i olika mediauttalanden.

I sin nya bok om subprime och finanskrisen - "The Subprime Solution: How Today`s Global Financial Crisis Happened, And What To Do About IT (Princeton University Press) - tar professor Shiller tag i den nuvarande krisen och vad som nu bör göras. Ungefär som professor Krugman i mera lättfattlig form har gjort i sina återkommande kolumner i The New York Times allt sedan Lehman Brothers konkurs den 15 september.

Också nu - precis som fallet var med IT-bubblan - handlar det i grunden om irrationella, oförnuftiga beteenden på marknadsplatserna. På kort sikt finns ingen annan lösning - precis som Krugman nu övertygat Obama m fl om - än att staten räddar banker och låntagare. Och gör det genom massiva insatser och krispaket, inte något småduttande.

På lång sikt, menar Shiller i sin bok, krävs däremot en helt ny struktur, regleringar och vad professor Shiller kallar för "finansiell demokrati".

Detta för att inte marknadsaktörerna på nytt - när den här krisen en gång övervunnits - om ytterligare ett antal år på nytt ska svepas med i en illusion om ständigt stigande vinster och förmögenhetsvärden utan täckning i den reala ekonomin. Och en efterföljande ny krasch. Precis som fallet varit nu - från uppbyggnadsfasen 1997-2006 innan de första tecknen började komma år 2006 på fallande fastighetspriser och ända fram till de amerikanske bolåneinstitutens och Lehman Brother-kraschen i mitten av september 2008.

Professor Shiller varnade tidigt för vad som var på gång. Han såg mönstret i det irrationella flockbeteendet och den nya giriga moral som ersatt den gamla protestantiska arbetsetiken. Hur pengarna och ständigt nya vinster blivit ett mål i sig. Därför krävs nu, sedan staten först räddat banker och låntagare, att allmänheten (demokratin) får bättre verktyg att bedöma marknaden och riskerna i varje aktuell situation. Bara genom bättre regelverk, ökad information och genomlysning kan framtida bubblor och krascher undvikas, anser professor Robert J. Shiller.

Därutöver föreslår han också ett nytt inflationsmått och en indexering av huspriser med löpande uppdateringar av lånevillkor.

Nuvarande finansmarknadsregim har nått vägs ände och behöver ersättas med något nytt och bättre. Uppslag till detta har professor Shiller gett i sin nya bok, liksom också kommit från andra tongivande ekonomer som Paul Krugman (krisbekämpningen nu) och Joe Stiglitz (bl a om hur IMF och Världsbanken behöver reformeras).

En helt annan sak är sedan hur våra politiker världen runt förmår ta till sig och göra praktisk politik av dessa och andra lärdomar och råd.

Nu när t ex SCB rapporterar att det råder negativ ekonomisk tillväxt i Sverige. "Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) var oförändrad tredje kvartalet 2008 , jämförd med motsvarande kvartal 2007. Säsongrensad och jämförd med andra kvartalet 2008 minskade BNP med 0,1 procent." Och ännu sämre lär det bli fjärde kvartalet 2008.

Kommer vi att ha uppåt 200 000 fler öppet arbetslösa (TCO:s riskspådom) i vårt land om säg ett år eller något mer?

Och vad gör den borgerliga alliansregeringen i väntan på att detta ska bli verklighet? Fortsätter att sitta still i båten? Eller agerar man? Och gör man i så fall rätt saker?

Och hur tänker den socialdemokratiska oppositionen agera inför detta perspektiv?

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home