Felkokuserat och för litet krispaket från regeringen
Slösaktigt ineffektiva åtgärder i stället för ett kraftfullt stimulanspaket
- nu växer arbetslösheten till kanske tio procent
Det oroväckande med regeringen Reinfeldts lilla ekonomiska krispaket fredagen den 5 december är att det inte på någon punkt signalerar en nödvändig omprövning av intagna positioner. Att tillfälligt återgå till tidigare a-kassereglerna med en rimligare a-kassedagpeng som det går att överleva på? Nej, inget sådant, trots att den öppna arbetslösheten en bit in i 2009 kan hamna på 9-10 procent av arbetskraften. Att satsa på att bygga fler hyresrätter, lindre bostadsnöden för unga i storstäderna och sätta fler byggjobbare i arbete? Nej inte det heller. Att stoppa att 76 000 långtidssjuka vid årsskiftet 2008/2009 tvingas ställa sig i den växande kön av arbetslösa som följer med regeringens nya regelverk från sommaren 2008? Nej inte det heller.
Mini-paketet på futtiga 8,3 miljarder kr - varav 3,5 miljarder är friska pengar för privatpersoners ombyggnader och reparationer i hemmet, rotavdrag - är bara en liten gnuttan mer än tidigare satsningar från den borgerliga alliansregeringens sida. Uppenbarligen är detta "därtill nödd och tvungen"-frampressat under stort pust och stånk.
De subventionerade arbetena i form av nystartsjobb byggs ut. Men hur många nya jobb ger detta i ett läge då redan många och snabbt växande antal företags orderböcker är tomma? Man borde i nuvarande ekonomiska depressionsläge nu haft modet att i regeringen ompröva de sänkningar av arbetsgivaravgifterna på 10 miljarder kr, som fanns med i höstbudgeten, och som i det nya läget verkligen är att slänga pengarna i sjön. Men inte heller detta gör man. Dessa miljarder kunde väl använts bättre och effektivare i andra satsningar, exempelvis investeringsstöd för byggande av hyresrätter, infrastruktursatsningar eller arbetsmarknadsutbildningsprogram.
Men i stället för sådant så kostar man på sig en slösaktigt ineffektiv, allmän sänkning av arbetsgivareavgiften till en kostnad av 10 miljarder kr. Och detta i ett läget när Reinfeldt, Borg & co påstår sig värna om skattebetalarnas slantar, när det gäller Saabs och Volvos framtid och totalt 130 000 jobb (i flera led) står på spel.
Inte att undra på att en i stort sett samlad ekonomkår - även regeringens ekonomiska råds ordförande professor Lars Calmfors - säger att det är "för litet" och därtill också "felfokuserat".
Men jag undrar vad svenska folket säger när arbetslösheten senhösten 2009 kanske ligger på rekordhöga 10 procent av arbetskraften? Också många av dem som i valet 2006trodde på alliansregeringens jobblinjelöften.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home