Monday, December 01, 2008

Kevin Rudd och Labor down under har fått ett bra första år vid makten

Observerat och värderat:

Australien - ett år efter maktskiftet och fortsatt goda siffror för Kevin Rudd
och Labor

Onsdagen den 3 december var det ett år sedan Kevin Rudds Labor-regeringen tog över makten i Australien efter fyra mandatperioder med konservativa John Howard-koalitionen.

Och hur har då det första året varit för Kevin Rudd och hans ministär i huvudstaden Canberra? Jo, till skillnad mot exempelvis den Fredrik Reinfeldts borgerliga alliansregering har opinionssiffrorna varit fortsatt goda - också efter den ekordstora valsegern.

Den före detta yrkesdiplomaten Kevin Rudd från Brisbane i Queensland har i
aussieväljarnas ögon skött sig bra trots att han tillbringat två av sina tolv första månader som premiärminister på olika resor i utlandet. Men särskilt ett krisår som 2008 och nu även 2009 visar sig bli anser aussiemedborgarna uppenbarligen att det är rätt prioritering.

I olika opinionsmätningar får Labor och Kevin Rudd fortsatt goda siffror. Kevin Rudd personligen har därtill hela 42 procents övervikt över oppositionsledaren, konservative Malcolm Turnbull som den mest lämplige premiärminstern för Australien just nu. 68 procent av aussie-väljarna ger också Rudd och Labor godkänt för deras hantering av den ekonomiska krisen.

Rudd-ministärens snabba beslut att godkänna det internationella klimatavtalet,
Kyoto-protokollet, och regeringens ursäkt till ursprungsbefolkningen aborignerna för landets usla behandling av dem har också uppfattats som goda exempel på att Labor håller sina vallöften.

Samma positiva respons har Rudd och hans regering fått för att de flyttat ut ett antal regeringssammanträden från "kokongen i Canberra" och förlagt ett och annat regeringssammanträde till avlägsna regioner som Tasmanien, det synnerligen glesbefolkade Northern Territory (med Darwin och Alice Spring) m fl delstater.

Sedan är det en annan sak att mycket återstår, inte minst den stora testen om
hur det går med återstående vallöften i den djupnande ekonomiska kris och
globala depression som världen nu går in i det närmaste året eller något mer.
Ett ekonomiskt stimulanspaket är redan lagom till jul på väg till aussies -
pensionärer, första hem-köpare och barnfamiljer - på motsvarande 6,7 miljarder
US dollar (10, 4 miljarder AUS dollar). I ytterligre ett paket ingår också
offentliga investeringar för att rusta upp offentliga byggnader, stadshus,
parker och andra lokala projekt samt ett stöd på 6 miljarder AUS dollar för den
just nu på knäna gående bilindustrin i Austrlien.

Också den tidigare mycket antifackliga, arbetsgivarevänliga arbetslagstiftningen har Labor reformerat på ett sätt som gjort väljarna och facket hyfsat nöjda.

(En del av detta kan nog även tillskrivas det faktum att den tidigare gruvfacklige ledaren och den före detta generalsekreteraren i aussie-LO (ACTU) numera som nyvalda parlamentsledamöter för Labor också ingår som viktiga rådgivare i kretsen runt premiärminister Kevin Rudd.)

Kvar på agendan och med ännu lite oklar finansiering i dessa kristider finns den nödvändiga upprustningen av skolorna och sjukhusen samt transport-infrastrukturen. Samtliga i behov av en upprustning och ingående i Labors valvinnarplattform från november 2007.

Men i ett läge när det tidigare stora budgetöverskottet nu i finanskrisens spår har minskat med två tredjedelar så blir det oundvikligt med underskott och ökad upplåning nu när krisen förvärras i världen samtidigt som dessa vallöften också ska genomföras innan nästa parlamentsval om så där tre år.

Men så här långt har faktiskt finanskrisen gett Kevin Rudd och Labor i Australien en förlängd smekmånad. Återstår att se hur länge den varar.

Helt klart är dock att den nya Labor-regeringen i Australien fått en bra start, samtidigt som oppositionen har stora svårigheter at forma ett skuggkabinett som känns som ett trovärdigt alternativ i nuvarande krisläge.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com
följer australisk politik och samhällsliv sedan många år

0 Comments:

Post a Comment

<< Home