Krisen är här nu och åtgärderna kan inte vänta till valet 2010
Krisen är här och nu och det duger inte att vänta till valåret 2010
Peter J. Katzenstein heter en amerikansk forskare vars huvudtes är att länder där löntagarna har svaga skyddsnät blir protektionistiska, medan öppna och dynamiska ekonomier som den svenska förutsätter generös a-kassa och en utvecklad arbetsmarknadspolitik. I den svenska modellen kan vi våga låta krisföretag försvinna, därför att vi har ett skyddsnät och omställningsstöd för de anställda som varslas och blir uppsagda. Men efter den borgerliga alliansregeringens försämringar av a-kassedagpenningen i kombination med kraftigt förhöjda egenavgifter som kört ut en halv miljon löntagare ur a-kassans omställningsförsäkring gäller detta inte längre i Sverige heller.
Genom den svenska regeringens oförnuftiga beslut att försämra a-kassan och skära ner i komvux och arbetsmarknadsutbildning, hörs också i Sverige nu rop på räddningspaket, ett nation som annars i årtionden varit öppen för förändringar och rationaliseringar. Om Reinfeldt vill att marknaden ska lösa Volvos och Saabs problem, måste han under alla omständigheter åtminstone återställa a-kassan till en anständig nivå som det går att överleva på. Man kan inte, som alliansregeringen nu gör, både säga nej till både ett upprustat skyddsnät och räddningspaket för exempelvis personbilsindustrin (sysselsätter direkt och indirekt runt 120 000 personer).
Till slut lär nog också den ideologilåsta borgerliga alliansregeringen tvingas krypa till korset och lägga om sin politik såväl när det gäller skyddsnätet vid omställningar som ha beredskap även för att staten åtminstone övergångsvis kan behöva gå in och stötta personbilsindustrin i avvaktan på att nya och starka ägare kan träda in i stället för de flyktande amerikanska ägarintressena GM och Ford.
We can`t aFord en regering som sitter handlingsförlamad och passiv. Detta i ett läge när massarbetslöshet hotar och svensk ekonomi behöver ett brett batteri av riktade stimulanser i sannolikt 50 miljardersklassen (TCO, ekonomen Assar Lindbeck m fl) för att bromsa upp det efterfrågefall och negativ tillväxt som annars hotar att bita sig fast och göra krisen ännu djupare och mera långvarig.
Och när omvärlden - USA, EU-kommissionen och andra - och tongivande och kloka ekonomer som nobelpristagare Paul Krugman, professor Robert J. Shiller, tidigare nobelpristagaren Joe Stiglitz och andra menar att motsvarande minst 1,5-2 procent av BNP (i USA:s fall snarare uppåt 4 proc. av BNP) är vad som nu krävs i stimulanspaket för att motverka det massiva efterfrågefallet och rekordökning av arbetslösheten som annars hotar runt nationellt och globalt.
Så vad väntar regeringen Reinfeldt på? På Godot som aldrig kommer? Eller hade man tänkt sig vänta till valåret 2010 och först då massivt ösa ut offentliga medel för att "sockra och köpa" väljare i valet i september 2010?
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home