Tuesday, November 04, 2008

Även Karl Rove tror på en klar Obama-vinst 4 november

USA är väl världens mest avancerade u-land, usel eller nära nog ingen social trygghet, extremt patriotiskt och stöpt i kalvinismens trånga kyrkorum. Och som gjort för att folk ska ha svårt att rösta; med registreringsförfarande, omständig valprocedur och valdag en vanlig arbetsdag.

Ändå vinner sannolikt Obama och demokraterna klart denna gång.Ty ekonomin och verkligheten samt trötthet på Bush-åren gynnar Obama och demokraterna.

Karl Rove brukar ju beskrivas som mannen som såg till att den nyreligiöse George Walker Bush hamnade i Vita huset. I två guvernörsval och två presidentval har Karl Rove (skolad av Lee Atwater) varit hjärnan och strategen bakom att Bush blivit vald.

Men nu har Rove formellt sett inte haft någon roll i John McCains presidentvalskampanj. I stället står han vid sidan av som kommentator i Fox News, och som krönikör i Wall Street Journal och Newsweek.

Men också han förutspår nu att Obama vinner med bred marginal, med 338 elektorsröster mot 200 för McCain.

Enligt Rove kommer Obama att ta hem spelet i flera av de delstater där det stått och vägt, som Pennsylvania, Virginia, Ohio, Florida, Colorado och Nevada.
Däremot tror Rove att McCain tar hem segern i North Carolina, Indiana, Missouri och sin hemstat Arizona.

Slår den Rove-prognosen in blir utfallet till och med något bättre än somliga av oss vågat tro. Stabil majoritet i så fall sannolikt också i kongressen, vilket kan behövas för Obama om han ska få nåt gjort. Om nu Obama, sannolikt, nu tar även viktiga “vippedelstater” som Florida, Ohio, Virginia m fl…

Sedan börjar jobbet att genomföra en F D Rooseveltsk New Deal för 2000-talet. Något som i sin tur kräver en starkare stat än USA haft på bra länge nu.

Robert Björkenwall(070-578 61 95); robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home