Wednesday, October 29, 2008

Barack Obama visade redan 2004 att han är en kommande man för Vita huset

Observerat och värderat:

Barack Obama har de kvaliteter som krävs för att bli president - det syntes redan år 2004

Obamas tal denna sista vecka på råkalla utemöten men ändå kanonmycket folk, säger rapporterna, artar sig till en slags uppsummering av vad han sagt under hela kampanjen. Han talar om förändring, om hur folk fått nog, övernog av åtta år med Bush. Och den ekonomiska krisen, finansmarknadens kollaps och arbetslösheten som växer i spåren av den krisen - allt detta har gett Obama-kampanjen än mera vind i seglen. Och han når ut - över partigränserna, ut också till de många oberoende väljarna. Till svarta, vita, latinos, till arbetare och medelklass - och även många i eliten som tycker att USA nu behöver ett bättre ledarskap i Vita huset.
På många sätt är det i grunden samma budskap - men nu förstärkt av krisen i USA-ekonomin - som när han höll sitt tal på demokraternas partikonvent i Boston år 2004. Det tal som förvandlade honom till nationell politisk stjärna i demokratiska partiet.

Sedan dess har hans karriär gått hisnande snabbt. Men redan då - och något före dess tyckte jag mig se - framstod Barack Obama från Chicago-regionen som en tänkbar, framtida Vita huset-kandidat.

Redan då kunde somliga av oss säga: Lägg det namnet på minnet! Barack Obama kan bli USA:s president.

Och det är han nu på god väg att bli - till och med något i förtid.

Blir det så på tisdag så är det bra för världen - och bra för USA.

Visst det finns andra bra politiker i USA men Barack Obama var den som hade störst chans och bäst förmåga att vinna ett tufft kampanj- och penningrace som amerikanska presidentval i mångt och mycket är.

Tisdagen den 4 november kan USA:s första svarta president någonsin heta Barack Obama. Och helt överraskande är det inte om så blir fallet. Kanske sker det också, rent av, till överraskande stort valdeltagande och med en entusiasm som man inte upplevt sedan 1960-talet i USA.

Robert Björkenwall, (070-578 61 95); (robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/
följer amerikansk politik sedan många år

0 Comments:

Post a Comment

<< Home