Fortsatt kräftgång för finska s och höger- och populistframgångar i kommunvalet 26 oktober
Observerat och värderat:-----
Trots ökat valdeltagande och stort missnöje med samhällsutvecklingen fortsatte kräftgången för finska sossarna i kommunvalet
Trots ny ledning lyfte inte de finska socialdemokraterna, SDP, utan kräftgången fortsatte i det färska kommunvalet söndagen den 26 oktober. Ska man vara överraskad? Nä, chansningen med den färska och i stora sammanhang rätt oprövade Jutta Urpilainen från Karleby i Österbotten som ny SDP-ordförande gick inte hem. Hon lyckades inte i sitt första val med det som vissa hoppats på, nämligen att lyfta de finska socialdemokraterna ur sina just nu så förnedrande låga väljarstöd på runt 21 procent.
I såväl MTV 3:s valdebatt onsdagen den 22 oktober som i YLE:s avslutande partiledardebatt torsdagen den 23 oktober gjorde heller inte Jutta Urpilainen någon större lycka. Snarare förstärkte hon där den trend som olika opinionsmätningar antydde och nu också valresultatet från kommunvalet bekräftat. Statsvetare som Kimmo Grönlund och andra har heller inte i efterföljande kommentarer varit särskilt imponerade av Urpilainens och SDP:s insatser i de avslutande valdebatterna. Så tämligen logiskt har man också i de olika opinionsmätningarna i nära nog samtliga fall också antytt ett fortsatt ras för de finska socialdemokraterna från 24,1 procent i 2004 års val till runt eller något över 20 procent i väljarstöd i söndagens (26/10) kommunval. Nu Blev det runt 21,3 procent i väljarstöd, vilket är en tillbakagång med 2,9 procent jämfört med valet 2004. Eller med andra ord en fortsatt kräftgång för det gamla "statsministerpartiet" socialdemokraterna. Och så blev det också i allt väsentligt när rösterna från kommunvalet hade räknats klart sent på söndagen den 26 oktober. Trots ett visst ökat valdeltagande - 61,3 procent i årets kommunval mot rekordlåga 58,6 procent i kommunvalet 2004.
Inte heller vänsterförbundet förmådde gå fram i årets kommunval men fick ungefär samma väljarandel som tidigare, dvs runt 8,8 i väljarstöd. Också det var ungefär som olika opinionsmätningar förutspått. En samlad väljarandel för det finska vänsterblocket på runt 30 procent (30,1 %) är ett uttryck för att vänstersidan i Finland inte förmått "göra politik" av det växande klassklyftor, ökad arbetslöshet och missnöje som finns i det finska samhället. Trots ett något stigande valdeltagande nu.
Som ett mått på det stora missnöjet i det finska samhället och SDP:s - och vänsterförbundets - oförmåga att formulera en kraftfull oppositionspolitik gick i stället det populistiska partiet Sannfinländarna starkt framåt - från ett marginellt väljarstöd på 0,9 procent i 2004 års val till hela 5,4 procent i kommunvalet nu. Alltså till och med lite mer än de 4,7 procent som Finska gallup och 5,2 procent som MTV 3, och Taloustutkimus förutspått. Uppgången, i den mån den faktiskt förverkligas, uppfattas som ett verk av en enda person - ordförande Timo Soini, som i de avslutande TV-debatter uttryckt sig med stor populistisk och publikfångande slagkraft.
De borgerliga och i nuvarande centerledda Vanhanen-regering ingående partierna fick ungefär samma väljarstöd som i förra kommunvalet. Störst blev nu - inte helt överraskande - samlingspartiet (M:s motsvarighet i Finland) som fick 23,3 procent ( en ökning på 1,5 %) i väljarstöd och gick särskilt bra i bl a stor-Helsingfors. Statsministerns parti centern tappade däremot 2,3 procent och fick nu 20,5 procent och blev med detta åtta tiondelar mindre än de finska socialdemokraterna. De övriga småpartierna i den helborgerliga finska regeringen - de gröna gick fram något (bl a i stor-Helsingfors) och fick nu 8,3 procent, svenska folkpartiet samlade 4,7 procent och de kristliga 4,2 procent. väntas landa ungefär på tidigare siffror - något upp för samlingspartiet (ung. svenska moderaterna), lite upp också för de gröna (ingår i Vanhanen-regeringen och kristdemokraterna och lite ner för det största regeringspartiet centern samt för lilla svenska folkpartiet (ingår nästan alltid i de finska regeringarna). Också vänsterförbundet gick något tillbaka i kommunvalet och har heller inte lyckats särskilt bra i sin oppositionsroll i Finland, där klass- och inkomstklyftorna växer och arbetslösheten biter sig fast på tämligen hög nivå samtidigt som nya varsel duggar tätt.
Förutom detta att socialdemokraterna nu fortsätter sin kräftgång också med den färska, nya partiledaren så är just framgången för det populistiska och främligsfientliga Sannfinländarna den riktigt stora nyheten från finska kommunvalet. Sannfinländarna har nu på kort tid vuxit till ungefär samma eller rättare något större väljarstorlek än det svenska folkpartiet, SFP. Och då ska man betänka att finlandssvenskarna då det kommer till kritan har färre valskolkare än majoritetsbefolkningen i stort och det brukar gynna svenska folkpartiet.
Det finska kommunvalet nu visar att de finska socialdemokraterna har skäl att noga begrunda varför de inte heller denna gång förmådde vinna stöd från en växande andel väljare som är missnöjda med regeringen Vanhanen (personligen, liksom centern) och med samhällsutvecklingen i stort - och tudelningen mellan fattig och rik - i Finland.
Det faktum att t ex de gröna nu är större än socialdemokraterna i Helsingfors, liksom Helsingfors-regionens stora förortskommuner som Esbo, Vanta m fl säger också en del om hur svårt socialdemokraterna i Finland just nu har att orientera sig i det politiska landskapet och att ledarskapet nog inte riktigt håller måttet och förmår ge stora, breda medborgargrupper det ledarskap man skulle vilja ha i finans- och arbetslöshetskrisernas värld.
Robert Björkenwall; (robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/, följer finsk politik och samhällsliv sedan många år
PS. Finland är borgerligt, mera politiskt borgerligt än man i regel vet i Sverige. Men det oroar att nordisk socialdemokrati vacklar så betänkligt och har drag av att "feglira" och inte vågar visa självförtroende. Varken ideologiskt eller sakpolitiskt. Tappar man, som finska sossarna, SDP nu gjorde, tre procentenheter så är man ingen valvinnare; 21 % i väljarstöd är danskt dåligt. Färska Jutta Urpilainen, sdp-ledaren gjorde tyvärr inga precis hellyckade slutdebatter - t ex onsdagen och torsdagen i valveckan.
Går man upp från 0,9 till 5,4 % som populistiska Sannfinländarna gjorde så är man en valvinnare. Samma sak med Samlingspartiet som gick fram och nu är klart största parti...
Att centern och Vanhanen inte åtnjuter någon större folklig uppskattning är väl också bara väntat. Så deras tillbakagång till runt 20 % i väljarstöd är väl ingen större överraskning.
Men - och det borde oroar SDP - värt att notera är att SDP sedan 1976 års val har gått från 24,5 % i väljarstöd i ex.vis Esbo till blott 13,9 % nu år 2008 och i Helsingfors från 25,1 % år 1976 till rätt klena 17,8 % i väljarstöd i Helsingfors i valet 2008. Det är ju bara i Åbo (visserligen sjunkande men halvhyggliga 22%) , Björneborg (29,8%), Joensuu (30%) och Jyväskylä (26,6 %) de ännu håller ställningarna rätt bra och någorlunda men lite sämre i Tammerfors (sjunkit mer till 21,2%) och Vanta (minus 5 % ner till 25,6 % i denna halvstora förortskommun norr om Helsingfors och där ju flygplatsen ligger).
Konstaterar en som besökt samtliga dessa finska kommuner ovan nämnda och ytterligare många andra.
/Robert Björkenwall/
0 Comments:
Post a Comment
<< Home