Tuesday, October 28, 2008

Kanske ingen "Bradley-effekt" som "straffar" Obama från att vinna USA-valet

Observerat om en amerikansk valkampanj som ser ut att gå mot seger:

Uppenbarligen når Obama ut också till vita män och konservativa Bush-röstare. Här är bara två färska exempel på detta:

På valsajten 538 berättar man om en Obama-volontär som gick runt och knackade dörr i västra Pennsylvania på jakt efter potentiella Obama-väljare. En kvinna öppnade dörren och volontären frågade vem hon tänkte rösta på. Hon svarade att hon var osäker och ropade frågan till sin man, som satt i ett annat rum och tittade på TV. Han ropade entusiastiskt tillbaka: "Vi ska rösta på negern".

Och här ett till på samma sak: Journalisten Ben Smith på Politico berättar om ett e-mail från en förtvivlad republikansk konsult som intervjuat väljare i en fokusgrupp. En av dem var en konservativ, demokratisk kvinna i 50-årsåldern, som röstat på Bill Clinton 1996 men George W Bush år 2000.

– Jag vet inte så mycket om den där terroristgruppen som Barack var medlem i, men jag är trött på att betala för sjukförsäkring på jobbet så jag tänker rösta på honom ändå.

Jag tror nog - som det nu ser ut - att Obama går hem så bra att han kan vinna valet rätt klart den 4 november. Färska intryck från andra "over there" menar samma sak. Det kanske inte längre finns någon oroande stor så kallad "Bradley-effekt" (= vita som inte röstar på en svart) för Obamas del. Också den verkar han kunna bemästra överraskande bra. Vinner Obama ex.vis notoriskt republikanskt röstande sydstaten Virginia och ex.vis Florida och Colorado så är det en bekräftelse på detta och Obama kan flytta in i Vita huset i januari månad och ta över efter den misslyckade George Walker Bush.

/Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home