Thursday, November 06, 2008

Med Obama i en glänta i historien

Vi befinner oss i en glänta i historien. Som den goda analytikern Martin Wolf skrev i sin krönika häromdagen i ofta så läsvärda Financial Times: "De beslut som tas de närmaste månaderna kan mycket väl påverka världen för flera decennier."

Och så kan det också vara. Inte minst därför är det - som New York Times rapporterar den 6 november - att USA:s unga, nyvalda president med sitt starka folkliga mandat redan är igång med att forma sitt nya team för maktövergången. Det starkaste folkliga mandat som den demokratisk USA-president fått på 44 år och därtill med ett valdeltagande som tangerar 1960 års rekordsiffra, dvs runt 64 procents valdeltagande. Bara 1908 var det högre i USA, då 65 procent av amerikaska folket röstade.

Obama verkar också klar över att här finns ingen tid att förspilla. Jobbet har redan börjat för att omläggningen av den amerikanska politiken. På område efter område.

Utfallet av de första två åren som president i Vita huset lär dessutom avgöra Obamas chanser i ett trolig omvalskampanj om fyra år.

/Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/
följer amerikansk politik och samhällsliv sedan många år

0 Comments:

Post a Comment

<< Home