Friday, November 07, 2008

Kelgrisarnas arbetsmarknad blir norm om arbetsgivarna får som de vill

Observerat och analyserat:
Arbetsgivarna på offensiven - kelgrisarnas arbetsmarknad är målet

Torsdagen den 6 november 2008 lämnade Svenskt Näringsliv över sina förslag i de pågående förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden. Enligt LO-tidningen är det inte några skitsaker direktörerna i Svenskt Näringsliv nu vill ändra på. Tvärtom.

Svenskt Näringsliv tänker sig rasera mycket av grunderna i svensk trygghetslagstiftning på arbetsmarknaden. Så t ex vill man att facket i praktiken ska gå med på att avskaffa anställningsskyddet, LAS, från mitten av 1970-talet. Principen "först in, sist ut" - grunden i Lagen om anställningsskydd - underkänner arbetsgivarna nu helt. I stället tänker de sig att de "skickligaste" (= arbetsgivaregodtycke) ska få behålla jobbet. Kelgrisarnas arbetsmarknad ska bli än mera norm än som redan nu är fallet.

Med det här råbrutala utspelet bortser Ssvenskt Näringsliv från att arbetsrätten redan nu ger arbetsgivaren - en i mångas ögon - rätt fria händer vid uppsägningar och och avsked. Till skillnad från många andra länder på kontinenten i EU-Europa har löntagare som förlorar jobbet inte rätt till stora ersättningar. Arbetsbrist är, som det heter, alltid saklig grund för uppsägning och vskedand. Det är alltid arbetsgivaren som sist och slutligen bestämmer när det inte finns jobb för alla.

Löntagarens och den fackliga organisationens rättigheter ligger just i själva turordningen vid uppsägningen; alltså i rätten att förhandla om uppsägningslistan. Det innebär att det inte är chefen/arbetsgivaren som enväldigt bestämmer vem som ska få gå, eller omvänt kan bestämma hur som helst om vem som ska få tillbaka jobbet när arbetsbristen vänts i ett läge med nyrekryteringsbehov. Sedan ska man också komma ihåg att också huvudprincipen i LAS om "först in sist ut" är förhandlingsbar och förutsätter att den som ska få vara kvar i jobbet har tillräckliga kunskaper ger det ändå en viss trygghet för den enskilde löntagaren jämfört med ett renodlat arbetsgivaregodtycke.

Men precis just detta vill alltså den råbrutala ledningen i Svenskt Näringsliv nu riva upp och ersätta med något som knappast kan bli annat än godtycke. Och detta hoppas man nu att det ska kunna genomföras med fackets stöd. Jo, tjenare.

Det är svårt att tro att arbetsgivarna på allvar tror att en så här råbrutal framstöt verklgien kan ligga till grund för en överenskommelse om spelregler för arbetsmarknaden i ett nytt huvudavtal.

Risken är väl snarare att man med utspel som dessa kan komma att sabotera möjligheterna att nå en uppgörelse om nya partsgemensamma regler för svensk arbetsmarknad.

Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home