Monday, October 13, 2008

Jobb- och industrikrisen avslöjar regeringens ihålighet

Jobb- och industrikrisen i Sverige avslöjade oktoberveckan, vecka 41, hur uselt dålig regeringens arbetsmarknads- och näringspolitiska beredskap varit. Göteborg saknade, samma dag som Volvo lade sitt stora varsel, tillräckliga resurser för en vettig och nödvändig insats på arbetsmarknadsutbildning.

Samtidigt avslöjades också hur allvarlig och feltajmad nedrustningen av a-kassan har blivit - med en halv miljon utanför a-kasseskyddet och kraftigt nedskurna ersättningsnivåer så att en arbetslös Volvo-arbetare förlurar 7 500 kr netto i månaden som jobbalös.

En allt hårdare trängd regering Reinfeldt tvingades - när nakenheten avslöjades - i all hast "hitta" pengar genom att flytta över 1,5 miljard till utbildningsinsatser.

Ursprungligen skulle de resurserna använts till insatser för långtidsarbetslösa.

- Vi har pengar över, förklarade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m). Jo, tjena.

Men vad säger det om regeringens ambitionsnivå och planering? 67 000 gick faktiskt långtidsarbetslösa i augusti. Och inte lär de vara färre i september och oktober.

Arma land. Och än är det två år kvar till nästa val.

Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

PS. Men tyvärr gick inte partiledardebatten i Agenda på söndagen riktigt så lysande bra för oppositionen som man skulle kunna önska. En viss s-ledares praktvurpa i onsdags (8.10) bidrog till detta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home