Saturday, October 11, 2008

Hyvää Ahtisaari, hyvärr Suomi

Observerat och värderat:---------------
Finland fostrar fina diplomater och fredsmäklare - Nobelfredspristagare Ahtisaari är ett sådant exempel

President Martti Ahtisaari, färsk fredsnobelpristagare, har lyckats ge delar av världen det vi alla allra mest vill ha, stabilitet och trygghet. Den rådande finansoron är ett exempel på vad instabiliteten för med sig. Allt i vår värld kretsar kring en enda sak: Förtroende. Men just nu och sedan en tid tillbaka kännetecknas tillståndet i världen av dess motsats - misstroende och bristande tillit.

I ett internationellt perspektiv är fred och förtroendeskapande klimat den största dygden av dem alla. I krig tvingas många oskyldiga sätta livet till, i krig och våldshandlingar finns inga vinnare. Däremot bara förlorare.

Det var därför med tillfredsställelse världen fredagen den 10 oktber fick veta att Finlands ex-president, diplomaten och socialdemokraten Martti Ahtisaari nu fått 2008 års årgång av Nobels fredspris. Välförtjänt. Han får det för att han i svåra internationella tvister har lyckats skapa förtroende mellan tvistande parter. Priset är tecken på visad uppskattning för hans väldokumenterade och tålmodiga diplomatiska förmåga.

Ahtisaari har gett delar av världen - Namibia, Ache i indonesiska övärlden, Kosovo på Balkan - det vi alla allra helst vill ha, fred och stabilitet. Därför uppfattas också Nobels fredspris som ett av de mest värdefulla erkännanden en människa kan få. Nu står Ahtisaari på samma plattform som Nelson Mandela och Al Gore. Hyvää Suomi och hyvää Ahtisaari!

Förtroende och tillit - som vi saknar helt just nu i den finansiella världen - är det sammanhållande kittet mellan nationer, mellan politiska samarbetspartners, mellan två företag i en affärsrelation, mellan aktieägare och börsbolag eller mellan äkta makar/sambor. Och alldeles särskilt så mellan nationer i en fredsprocess som ska ha utsikter att bli bestående.

Förtroende är också det som länkar samman väljare och politiker eller mellan läsare och hans/hennes dagliga morgontidning. Där förtroendet bryts, till exempel genom brutna löften eller övertaktiskt dribblande mellan väljare och valda politiker, krävs att det snabbt restaureras och byggs upp igen för att inte mera varaktig skada ska uppstå. Och förtroende övergå i djup misstro.

I värld där informationsutbytet blir snabbare och snabbare och medierna försöker överrösta varandra ökar också risken för övertramp, som i förlängningen kan skada förtroendet. Går förhållandet inte att lappa blir någondera parten lidande, oftast båda.

Stabilitet och uthålligt förtroendebyggande är en svår sak, något av det svåraste som finns. Därför är det skäl att tillmäta ett fredspris av det här slaget en enormt stor betydelse. Skickliga medlare har vi inte för många av i vår värld. De är snarare så få att de borde "fridlysas" och "klonas".

Och visst är det spännande att lilla Finland, Sveriges forna östra provins, råkar vara hem- och fosterland för en av världens bästa fredsmäklare, Martti Ahtisaari. Diplomaten, socialdemokraten och ex-presidenten är en person som som alla vi finländare har anledning att känna oss stolta över och som därtill sannolikt har många år gjorda ännu i internationella sammanhang.

Genom Ahtisaari har Finland gett delar av världen det alla vill ha mest av allt - fred och stabilitet.

Dessutom har Nobels fredspris nu gett Finland och Finlandsbilden vad vår östliga granne kan behöva efter allt det tragiska som har hänt i Tusby och Kauhajoki (masskjutningar). Gott så. Och grattis Finland och Martti Ahtisaari till Nobels fredspris. Hyvää Suomi, hyvää Ahtisaari. Välförtjänst pris för ett gott dagsverke.

Robert Björkenwall(robert.bjorken@telia.com);http://rbjorkenwall.blogspot.com/ följer finsk politik och samhällsliv sedan många år

PS. Apropå Mona Sahlins "halva pudel" i fredags, nobelprisdagen. Det kan ibland vara klokt för varje ledare som vill överleva i längden att kolla om man har några goda "slavar på triumfvagnen" som både vågar och kan säga saker som "fursten" inte alltid vill höra...Ja-sägarna (PR-nissarna) är då inte lika viktiga. S-mp-eklateringen i onsdags - Volvo-varseldagen - kom för snabbt och saknade förankring i partileden. Så var det - föga förvånande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home