Wednesday, October 22, 2008

När finansmarknaden krisar - tänkbara lösningar och uppslag till en bättre fungerande värld

När finansmarknaden krisar rejält och hela systemet visat sig svårt handlingsförlamat av härdsmälta så finns goda motiv nu att närmare syna de alternativ som tidigre framförts. Exempelvis detta med att en internationell reservvaluta, som ersätter dollarns globala roll, då åter blir ett tanke värd att pröva. Det är ett av de intressantaste förslagen i Joseph Stiglitzs bok Making Globalisation Work. En gemensamt finansierad global reservfond skulle ge den stabilitet som dollarn idag inte längre förmår skapa samtidigt som det skulle frigöra låsta resurser, skapa efterfrågan och jobb och bidra till att bevara och förbättra gemensamma nyttigheter, som vatten och miljö.

David Held föreslår i boken Global Covenant en global konstitutionell process och en serie globala initiativgrupper med deltagande från civilsamhället. I likhet med flera andra utvecklar han också förslag om en internationell beskattning (av koldioxidutsläpp, spekulativa finanstransaktioner mm). George Monbiot ger i boken Samtyckets tidsålder förslag på en demokratiskt uppbyggd generalförsamlig och en organisation för rättvis handel. Paul Krugman har också mycket vettigt att säga om tillståndet i världen som förtjänar närmare studium. Det här är bara några axplock.

Uppenbart är att när nyliberalismens tankemodeller kollapsat inför verkligheten och idén om den självreglerande marknaden är död, är det i den internationella vänsterdebatten som de möjliga svaren kan börja vaskas fram lite svar. Men varför är det så tyst från svenskt socialdemokratisk håll så här långt i den debatten? Detta i ett läge när t o m Financial Times (19/10) skriver om hur John Maynard Keynes och hans tankar är väl värda en seriös pånyttfödelse och nyupptäckt ("a proper reborn").

Till detta återkommer nu även den gode analytikern Martin Wolf i en kolumn i Financial Times 22 oktober, när han skriver om världen som vaknar från sin fria marknadens önskedröm ("the world wakes from the wish-dream..."). Intressant.

Nu kanske även svensk socialdemokrati ihop med andra likasinnade i världen vågar göra sig av med lite av sin "beröringsrädda" för Keynes snart och börja visa vad man tycker och anser krävs för att lösa problemen och att undvika en motsvarande härdsmälta i framtiden. I form av restaurerade globala institutioner - IMF, EU och andra - som förmår agera kraftfullt med hjälp av nya och bättre regelverk, bättre analysmetoder, skärpta etikregler, stödsystem som har rätt fokus och tillräcklig omfattning och annat liknande. Kombinerat med nationella struktur-, konjunktur- och trygghetsstöd för alla dem som nu mer eller mindre oförskyllt drabbas av finanskrisens konsekvenser.

Robert Björkenwall (070-578 61 95);
(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home