Tuesday, October 21, 2008

Om de verkliga rörmokarna i Ohio och presidentvalet i USA

Allt mer och särskilt ekonomin talar för en valvinst för demokraterna i valet den 4 november i USA

Det blir nog Obama nu och en ökad demokratisk övervikt i kongressen den 4 november skulle jag tro. Med fallande reallöner år 2007 jämfört med år 2000 för vanliga rörmokare och många (mindre än hälften), särskilt i små firmor som saknar sjukvårdsförsäkring etc i kombination med den allmänna ekonomiska krisen i USA talar för en klar demokratisk partiseger i valet den 4 november.

Som ekonomiprofessorn och Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman skriver i sin krönika om de verkliga rörmokarna i delstaten Ohio i New York Times den 20 oktober: Rörmokare tjänar inte alls så mycket pengar som republikanen John McCain gett sken av. Tvärtom är deras genomsnittliga, årliga inkomst bara “47 930 dollar årligen (avser år 2007, källa: the Bureau of Labor Statistics, USA). För det andra så har deras realinkomst sjunkit år 2007, jämfört med år 2000, eftersom prisstegringarna varit drygt 2 procentenheter högre än inkomstökningen. för det tredje, skriver Paul Krugman i sin NYT-krönika 20/10, så har rörmokare i Ohio fått allt svårare att få tillgång till en sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare. Bara 45 procent av Ohios rörmokare i firmor med tio eller färre anställda hade år 2007 sjukvårdsförsäkring genom arbetsgivaren mot 57 procent år 2000. Och det har inte, skriver professor Krugman, blivit bättre sedan dess.

Så för Ohios rörmokare - en symbol som McCain-kampanjen försökt använda nu i valspurten - är det knappast så att de har mest att vinna på om John McCain skulle bli USA:s nästa president. George Walker Bush år vid makten har redan varit förödande för Ohios rörmokare och andra vanliga löntagare, konstaterar Paul Krugman. Och John McCain lovar i praktiken i allt väsentligt bara en fortsättning på Bush ekonomiska politik. Allt medan demokraternas Obama lovar en förändring, change. Och att se till att fler, inte ännu färre, får tillgång till en sjukvårdsförsäkring som nu hela 47 miljoner amerikaner saknar.

Men hur är det med skatterna då? Jo, skriver Paul Krugman, så vill Obama höja den för de två högsta inkomstskikten och börja den höjningen för inkomster från 182 400 dollar per år (dvs. inkomster över 1,3 milj. kr/år). Så för en normal rörmokare i Ohio - och annorstädes - blir det sänkt, inte höjd skatt och en ökad chans att få tillgång till en fungerande sjukvårdsförsäkring med Obama och hans administration i Washington DC. Alltså klara motsatsen till vad som påstås i den allt desperatare republikanska John McCain-kampanjlägret. Republikanska partiet är inte ett parti för "det arbetande USA", som professor Krugman skriver i NYT.

Så mot den här bakgrunden och krisen på finans- och bolånemarknaden är det kanske inte heller så förvånande att demokraternas Barack Obama just nu är i vinnarhålet och leder klart över en allt desperatare och vilt sluggande John McCain. Det gäller också i delstater som Ohio, Virginia, Florida, Colorado och andra som brukar rösta republikanskt. Och håller den trenden i sig ända fram till målsnöret den 4 november kan inte bara Obama vinna Vita huset utan också demokraterna förstärka sin majoritet i såväl kongressens senat som representanthus.

Så utgångsläget för demokraterna och Obama är gott inför slutspurten och i gengäld desto dystrare för republikanerna och John McCain. Allt fler också republikanska valstrateger konstaterar i amerikanska medier att slaget är i stort sett förlorat nu för John McCain och republikanerna.

Men som alltid i val, opinionsmätningar är en sak och valhandlingen i vallokalen är det som sist och slutligen är det enda som räknas. Så ett valdeltagande på helst något över 60 procent - fler röstar sällan i USA - är att föredra om Obama och demokraterna ska kunna vinna med en hyggligt god marginal den 4 november

Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com)
följer amerikansk politik och samhällsliv sedan många år

--------------
Anm. Paul Krugman "The Real Plumbers of Ohio", The New York Times, October 2o, 2008
.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home