Thursday, January 17, 2008

Maud Olofssons "meningslösheter" och Hägglunds dribbel

Maud Olofssons "meningslösheter"

"Meningslösheter" sade näringsminister Maud Olofsson i ett replikskifte med oppositionsledaren Mona Sahlin i vårriksdagens första partiledardebatt den 16 januari. Det hon betecknade så var olika Ams-åtgärder och olika ersättningar för arbetslösa och sjuka.

Det är ett lika cyniskt som avslöjande uttalande inte bara för den moderatledda regeringen utan också de nya centerpartisterna - de nyliberala mauderaterna. Inte sällan med Stureplanscentern som körens försångare.

Meningslösheter är ju annars en benämning på sådant som anses vara onödigt och kan tas bort utan problem. Men i det här fallet är t ex ingalunda arbetsmarknadsutbildningar, sådant som utan vidare kan tas bort. I det här fallet handlar det däremot om sådant som en någorlunda dräglig ekonomisk trygghet för den som drabbas av sjukdom, blivit av med jobbet eller behöver omskolning till ett nytt yrke i Ams regi för att åter ta sig in på arbetsmarknaden.

Men allt detta är "meningslösheter" i centerns och Maud Olofssons Sverige. Det säger mycket om vilken människosyn som numera styr och hur långt man i alliansregeringen är beredd att gå i sin ideologiska ambition att stöpa om det svenska folkhemmet.

Göran Hägglunds dribbel och faktafel
Socialminister Göran Hägglund,kd, var personligen sympatisk men klen i riksdagens partiledardebatt. Inte minst då när han i en replikväxling med vänsterledaren Lars Ohly om sjukförsäkringen drog till med det klena svaret att nedskärningen är nödvändig för att fler sjuka ska få rehabilitering. Sanningen är ju att rehabinsatserna ju skärs ner med 1,5 miljard och det samtidigt som socialförsäkringen år 2008 går med 14 miljarder i vinst. Stålar som i stället delas ut i skattesänkningar till mångmiljonärerna.

Men att vara populär i denna begränsade väljarkår räcker inte för att vinna nästa val.

Robert Björkenwall; (robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home