Monday, January 07, 2008

Allt fler tendenser på en oönskad samhällsutveckling som inger oro

Tecknen på en samhällsutveckling i en riktning som är oönskad av många blir allt fler. Vid Malmö Allmänna sjukhus, MAS, ska det sparas 80-90 miljoner fram till 2010. I sitt julbrev gick därför sjukhuschefen ut med ett direktiv att kvaliteten tillfälligt skulle sänkas på akutdivisionen: "Nivån kan vara acceptabel, inte nödvändigtvis världsbäst."

Jaha, bara acceptabel vård av exempelvis en hjärtinfarktpatient, inte nödvändigtvis den bästa man kan prestera för att rädda livet på en människa i ett akut livshotande sjukdomstillstånd.

Det finns sparande och sparande. Men när politiker och byråkrater ska bestämma vad som är "acceptabel vård" på tvärs mot det professionella medicinska kunnandet har det gått oacceptabelt för långt. Åt skogen fel.

Är det inte dags för Socialstyrelsen att reagera på tendenser som dessa? Och vad säger socialdemokraterna? Är det inte dags att höja tonläget och bli lite tydligare i sin kritik av allt fler tendenser som visar på en samhällsutveckling i helt oönskad riktning för vanligt folk?

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home