Tuesday, January 15, 2008

Om några läsvärda böcker och en film

Läste häromdagen ut Leif G W Perssons roman om Palmemordet - "Faller fritt som i en dröm" - igår. Lysande bok. Polisprofessorn skriver bra och har en story som väl fångar in hur det kunde ha gått till...

Plöjer just nu noggrant Simon Sebag Montefiores väldokumenterade tegelsten om den unge Stalin i Georgien. Säger mycket om varför han blev den han blev och hade smartness samt brutalitet nog för att också hålla sig kvar vid makten så länge som han gjorde som Sovjetunionens diktator fram till sin död 1953.

En stilist i en liten annan genre är ex-västerbottningen Torgny Lindgren och hans stilistiskt lysande "Norrlands akvavit". Se det är en berättare det...helt i klass med "Pölsan" som kom härom året!

Apropå historia så blir det nu i dagarna förresten premiär här i Sverige - Finland har redan haft det - på Åke Lindman sannolikt - har jag hört - mycket intressanta nya film om Nordens största militära slag, det för Finland så avgörande slaget vid Tali-Ihantala några sommarveckor runt midsommartid 1944, då finnarna till priset av 8 500 stupade och långt fler sårade lyckades få stopp på den furiösa sovjetryska offensiven på karelska näset.

Hans förra film - Framom främsta linjen - om de finska järgarsoldaterna (Finlands tidigare president Manu Koivisto var en av dessa!) var f.ö utmärkt bra. Så han har nog inte gjort ett dåligt jobb heller nu, tror jag. OCh se den ska jag.

Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home