Tuesday, December 11, 2007

Om svikna eller felutformade vallöften och kvinnor som överger Reinfeldt-alliansen

Observerat och analyserat:
Löftena sviks eller devalveras och väljarna flyr alliansensen i allt raskare takt

Tidskriften Fokus har med hjälp av opinionsföretaget Synovate mätt hur det går i väljarkåren för det stora regeringspartiet.
Resultatet måste med alla mått mätt vara djupt nedslående för moderaterna. Särskilt intressant blir det när man tittar på vilka grupper som känner sig gynnade respektive missgynnade av regeringens politik.

Hela 49 procent av kvinnorna känner sig missgynnade av Reinfeldt och bara 27,6 upplever sig som gynnade.

För män är det däremot fler som känner sig gynnade än missgynnade. Klart fler än kvinnorna.

- Höginkomsttagare har hittills tjänat mest på skattesänkningarna, och män är oftare höginkomsttagare, säger Nicklas Källebring, analytiker på Synovate.

Den som närmare tittar på vad Reinfeldt-regeringen gjort (profilen på skattesänkningarna etc) under sitt första år inser att det ligger mycket i det påståendet.

Allt fler svikna vallöften

Saken blir ingalunda bättre för regeringens del och det usla opinionsläge som man befinner sig i sedan tre kvarts år tillbaka om man också väger in alla vallöften som brutits eller devalverats rejält. Så är det exempelvis med det tidigare löftet om sänkt arbetsgivareavgift för tjänsteföretag. Nu visar det sig att det nästa år blir så att tjänsteföretag med fler än 250 anställda inte alls får den utlovade sänkta arbetsgivaravgiften.

Listan med svikna löften börjar bli lång nu. Det handlade ju om satsningar på vården och skolan, sänkt fastighetsskatt för alla, storsatsningar på vägar, "tusenlappen", sänkt skatt på bensin, förbättringar för barnfamiljer och pensionärer och så vidare. Få upplever att utfästelserna i valrörelsen har blivit verklighet i regeringsställning.

Så vem är egentligen förvånad över att Reinfeldt-alliansen nu befinner sig i nära nog fritt fall i väljaropinionen och har ett så lågt opinionsstöd att den rutinerade statsvetarprofessorn Sören Holmberg i Göteborg säger att regeringen Reinfeldt redan kan vara "rökt". Trots att det återstår tre år till nästa val.

Kanske lite tidigt att säga så. Men han kan mycket väl få rätt.

Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com)

PS. Åhörde Publicistklubbens intressanta diskussion på Nobeldagen 10 december om journalister ska pussa och dansa med politiker. Björn Rosengren tog över panelen - med K G Bergström, Lena Mellin, TV:4 Lena Smesaas - och körde hårt med att pressekreterare tagit över showen och nära nog blivit viktigast i regeringskansliet. De bestämmer för mycket var hans tes. Månne om han fått det där "inövat" av någon i Stenbecks-sfären (finns gott om ex-journalister där) för att ha nåt att komma med. Men visst, lite ligger det ju i vad "gamängen" Rosengren sade igår på PK.

Såväl Tabu-affären, som u-båtarna och Lennart Bodströms tid som utrikesminister kom upp igår på PK som f.ö var en rätt frisk historia. Överraskande mycket folk var det också denna nobeldagskväll den 10 december. Så brukar det inte alltid vara på PK.

RBj

0 Comments:

Post a Comment

<< Home