Tuesday, November 13, 2007

Anders Fogh regerar vidare i Danmark

Observerat:
Fortsatt borgerligt styre i Danmark - Anders Fogh får fortsätta som statsminister

Inte heller denna gång gick det för vänstersidan att besegra de borgerliga med venstre-ledaren och statsministern Anders Fogh Rasmussen. Valresultatet i danska folketingsvalet den 13 november innebär att Venstre, de konservative och det främlingsfientliga stödpartiet Dansk Folkeparti (Pia Kjaersgaard) tillsammans får 89 mandat mot oppositionsblockets - socialdemokraterna (back 2 mandat till 45, Socialistiskt folkeparti, Sf, fördubblade mandat från 12 till 23 mandat och De radikales 9 (minus 8) mandat - 81 mandat samt Ny Alliances (Nasser Khaders nybildade parti) med dess 5 mandat i en vågmästarposition. Men troligen får Fogh Rasmussen borgerliga block stöd att ett av de två färöiska mandaten och då räcker 90 mandat precis för att bilda en majoritet också utan stöd av Nasser Khaders nybildade parti. Också om Ny Alliance-partiet redan i valets slutsked sagt sig föredra Fogh Rasmussen som statsminster framför socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt, vars vänsterblock också har stöd av två grönländska mandat. Men det räcker inte när de borgerliga under Fogh Rasmussen samlar 89-90 mandat, dvs tillräckligt många för att han ska kunna fortsätta ytterligare ett antal år som statsminister - med främlingsfientliga Pia Kjaersgaards och Dansk Folkepartis stöd. Nu när Dansk Folkeparti höll ställningarna, ökade med ett mandat och med sina totalt 25 mandat fortsatt blir folketingets tredje största parti.

Visst var det en liten vänstervind i valet - men inte för socialdemokraterna. Man gick faktiskt tillbaka några tiondelar och tappade två mandat till totalt 45 mandat; inte alls i linje med vad man hoppats på från de optimistiska danska socialdemokraternas sida. Den vänstervind som fanns gynnade i stället det effektivt kampanjande Socialistiskt folkeparti, Sf, som nära nog fördubblade sin mandatandel från 12 till 23 mandat.Och när sedan också vänsterblockets tredje hjul - De radikale - och vänsterliberala partiets - bl a genom Nasser Khaders nybildade partiskapelses 5 mandat - tappade 8 mandat och bara fick 9 i nya folketinget, så var det kört för socialdemokraternas Thorning-Schmidts förhoppningarna om ett maktskifte. Trots en hyfsad personlig valinsats i valspurten från hennes sida och ett rekordhögt valdeltagande på runt 86 procent. Ändå blev det ett nytt mandattapp och "bara" runt 25,5 procents väljarandel i folketingsvalet den 13 november. Knappast vad hon och partiet hoppas på. Faktiskt är det det längsta väljarandelen för de danska socialdemokraterna sedan 1906. Det borde man nog inte vara riktigt nöjd med vid en närmare analys.

Därför stundar ytterligare ett antal år i den politiska kylan för de danska socialdemokraterna och ytterligare kanske tre år till med Fog Rasmussen och hans borgerliga koalition. Utöver de sex år han redan regerat i dansk politik. Och det kan dansk socialdemokrati inte vara riktigt nöjda med. Först om socialdemokraterna förmått gå fram något och därtill även De radikale (vänsterliberalerna) förmått hålla ställningarna lite bättre hade det tillsammans med Socialistiskt folkepartis starka valframgång räckt för ett maktskifte.

Men nu blev det inte så. Inte heller denna gång. Tråkigt nog för den nordiska socialdemokratin som varken i Danmark eller Finland precis rosat marknaden de senaste åren. Och när så även Nordens starkaste socialdemokrati, den svenska, är försatt i opposition tre år till så är det bara Norge som de närmaste åren har en socialdemokratisk statsminister. Helt överraskande att det är så kan jag inte säga att det är.

Det blir nu för de danska socialdemokraterna att rannsaka och begrunda vad som inte riktigt fungerade i såväl trovärdighet i regeringsförmåga som innehåll i valprogram och själva kampanjarbetet för socialdemokraterna i mötet med de danska väljarna i 2007 års val. Förvissa ett litet fall framåt i vissa avseenden (partiledaren mer statsministerfäig än senast etc) men ändå inte tillräckligt bra för att det skulle gå hela vägen heller nu.

Socialistiskt Folkeparti, SF, och dess populära partiledare Willy Sovndal bedömdes uppenbarligen ha ett bättre och för många vänsterväljare mera lockande program än socialdemokraterna eftersom man i det höga valdeltagandet spår förmådde öka sin väljarandel från 7 till 13 procent och marschera in i nya folketinget med 12 nya mandat. De danska socialdemokraternas ledare måste med viss besvikelse till slut därför konstatera att den samlade vänstersidans budskap inte var tillräckligt gott för att en majoritet av de danska väljarna ens denna gång ville ha ett maktskifte.

Därför blir Danmark fortsatt borgerligt under ytterligare en mandatperiod. Därför heter Danmarks statsminister fortsatt Anders Fogh Rasmussen från det konservativa Venstre.

Men sannolikt lär socialdemokraterna inte byta partiledare. Detta trots att Helle Thorning-Schmidt inte heller denna gång lyckats besegra Ander Fogh och hans borgerliga koalitionsregering.

Robert Björkenwall

(Krönika i bl a Arbetarbladet 15 nov. m fl)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home