Thursday, November 08, 2007

Om ett chockat Finland efter Tusby-skolmorden

Om ett chockat Finland och en värld som blivit lite farligare

Jag förstår att hela finska nationen är djupt chockad efter Tusby-händelsen med de åtta morden på sju skolbarn och en kvinnlig rektor i en skola där onsdagen den 7 november.

Men en fråga man nog med rätta nu bör ställa sig är: hur är det möjligt att en 18-åring kan få vapenlicens så sent som i oktober i år för en automatpistol som 22 Sig Sauer Mosquito. Mördaren, en skolgrabb på 18 år med "skruvade politiska värderingar", var givetvis medlem av en pistolskytteklubb. Där hade han lärt sig allt som sedan kom till användning i skolan i Tusby på ett så chockerande brutalt sätt.

Självklart borde nog finska polisen i preventivt syfte nu "scannas av" och undersöka sådana skytteklubbar lite närmare.

Ty där kan tyvärr finnas fler presumtiva mördare, knäppa personer, som är beredda att göra vad som helst för en stunds berömmelse i strålkastarljuset.

Men världen har blivit bra konstig när man söker berömmelse på sätt som
detta. Och tyvärr just därför ännu lite farligare att leva i.

Själv har jag varit i det så numera skenbart idylliska Tusby (femtalet mil norr om Helsingfors) för ett antal år sedan och åkt runt på en liten "kulturresa" utmed Tusby strandväg - besökt Ainola (Jean Sibelius hem), Aleksis Kivis sista enkla hem (han med Sju bröder) m fl konstnärs- och författarhem som utgör lite av finska kulturens vagga.

Många av dessa boningar ligger alldeles i kanten av den vackra Tusby-sjön där förresten Sibelius såg den svanar han gjorde musik av i Tuunela svan. Ett sanslöst vackert stycke musik - och så oändligt fjärran från den skruvade verklighet som kom att forma en 18-årig skjutgalen grabbs djupt omänskliga och motbjudande sätt att söka berömmelse för en dag eller två.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home