EU-kommissionsrapport om Turkiet och dess brister i fackliga fri- och rättigheter
Inte bara inskränkningar i yttrandefriheten uppmärksammas i EU-kommissionens rapport om EU-kandidatlandet Turkiet. Även när det gäller fackliga rättigheter och förhållandena på arbetsmarknaden finns stora brister.
Under det senaste året har Turkiet gjort alltför små framsteg för att förbedra landet för ett framtida, tänkbart medlemskap i EU om ett antal år. Nu krävs reformer för att förbättra yttrandefriheten och skärpa den civilia kontrollen av militären, skriver EU-kommissionen i sin rapport om utvidgningen som presenterades den 6 november av den ansvarige EU-kommissionären, finländaren Olli Rehn.
Enligt rapporten finns även stora brister på arbetsmarknaden. I sammantaget har framstegen varit mycket begränsade när det gäller fackliga rättigheter, social dialog, jämställdhet och kampen mot barnarbete.
Visserligen har bestämmelsen i turkisk lagstiftning som kräver tio års anställning för att kunna bli fackligt förtroendevald strukits. Men, enligt EU-kommissionen, uppfyller Turkiet inte de krav som ställs i ILO-konventionerna om rätten att organisera sig fackligt, strejka och förhandla kollektivt.
Positivt är dock, enligt EU-rapporten, att barnarbetet har minskat från 10,3 procent till 5,9 mellan åren 1999 och 2006. Men fortfarande finns stora luckor i lagstiftningen när det gäller att skydda barn från exploatering.
Turkiet lever inte heller upp till EU:s bestämmelser när det gäller hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. Den sociala dialogen är svagt förankrad. Praktiskt taget inga framsteg har heller gjorts när det gäller antidiskriminering och lika möjligheter på arbetsmarknaden.
I sin sammanfattning på områdena över mänskliga rättigheter och arbetsmarknaden påpekar EU-kommissionen i sin Turkiet-rapport som särskilt viktigt att fullständiga fackliga rättigheter respekteras, att kampen mot svartjobb intensifieras och att större uppmärksamhet riktas mot bekämpande av barnarbete och bristande jämställdhet på den turkiska arbetsmarknaden.
Robert Björkenwall
0 Comments:
Post a Comment
<< Home