Friday, November 02, 2007

Statsministerns krishanteringsförmåga kraftigt ifrågasatt

Analys
Sveriges statsministers krishanteringsförmåga har fått sig en allvarlig knäck

Den främsta politiska tjänstemannen i Sverige, statsministerns statssekreterare Ulrika Schenström, avgick den 1 november. Knappt ett år efter det att hon tillträdde. Den var åtminstone den tillfälliga slutpunkten på den affär som har döpts till Schenströmaffären.

Spiken i kistan var när medieföretaget TV4:s krognota häromdagen visade att statssekreterare Ulrica Schenström, statsminister Fredrik Reinfeldts högra hand och nära förtrogna, hade ljugit för statsminister om sin berusningsgrad samtidigt som hon hade krisjouren i regeringskansliet. Hon inte bara druckit litet vin, som hon framställt det för honom, utan hällt i sig så ungefär en fem stora glas, vilket motsvarar 1,5 flaska vin per person för 945 pix.

Reinfelt var, som han sade i riksdagshuset "förd bakom ljuset" av sin närmaste medarbetare och i det läget var loppet kört för henne. Hennes försök på onsdagskvällen att ta time-out var bara ett desperat hopp om det hela skulle blåsa över, men det fanns ingen sådan möjlighet sedan sanningen om det våta krogbesöket med TV4-reportern Pihlblad uppdagats.

Reinfeldts formulering "fakta bryter förtroende" visar det politiska livets villkor. Precis som när det en gång på 80-talet uppdagades att Ove Rainer som justitieminister ljugit för Olof Palme om sina skatteaffärer och fick ta den yttersta konsekvensen.

Men Schenströms nu avslöjade ljugande och respass från regeringskansliet natten mot den 1 november betyder inte att den här historien är överstånden för statsminister Reinfeldt (m). Han är redan KU-anmäld av miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som vill ha utrett den minst sagt förvirrade krishanteringen i statsrådsberedningen den aktuella kvällen och hur statsministern agerade. Om det förekommit bestickning och mutbrott i samband med krogbesöket ska också utredas av polis och åklagare.

Reinfeldts ansvar för att den här konflikten fick så stora konsekvenser kan han inte springa ifrån. Varför kontrollerade han inte Schenströms uppgifter bättre innan han gick ut och anklagade medierna för att fabricera hela historien?

På presskonferensen efter riksdagsutfrågningen på eftermiddagen den 1 november fick han den befogade frågan varför han varit avsnäsande när journalister ställt frågor om Schenström.

Han bad då om ursäkt och sade att det inte hade varit hans mening, men han trodde då att historien var överstånden, vilket visade sig vara ett fatalt misstag.

En statsminister måste ageralitet kyligare, även om det handlar om nära vänner. Det bör bli en lärdom för honom liksom att kolla upp saker och ting bättre i fortsättningen innan han blåser upp sig om han har ambitioner att försöka överleva som statsminister mandatperioden ut.

Den här gången gjorde han alla tänkbara fel i krishanteringens grundläggande ABC. Kanske borde han för framtiden nu hyra in en svindyr konsulthjälp från någon moderaterna närstående PR-byrå, exempelvis JKL. Man lär ju där ha kompetent folk som vet en del om krishantering som fungerat och icke fungerat. Tidigare case att lära av finns ju redan övernog av att dra nyttiga lärdomar från.

Fram till den 1 november hade tre ministrar, alla moderater, avgått. Det hade också en statssekreterare och en expert hos det kristdemokratiska statsrådet Odells i finansdepartemetnet också gjort, på grund av kopplingar till skandalomsusade finansbolaget Carnegie. Och den 1 november var det så statsminister Reinfeldts egen högra hand, statssekreterare Ulrica Schenström, som fick lämna en allt mera sneseglade regeringsskuta.

Sammantaget - och särskilt så efter Schenström-affären - har regeringschefens egen gloria hämnat rejält på sniskan. Den minst sagt usla och oproffsigt klantiga krishanteringen från statsminister Reinfeldts sida kommer att kleta fast länge vid hans egen person. Trovärdigheten i hans förmåga att krishantera i skarpt läge har fått sig en rejäl knäck.

Att hos något utlandsbaserat spelbolag tippa Reinfeldt som statsminister också efter valet i september 2 010 borde rimligen ge tämligen höga odds.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home