Monday, September 24, 2007

Till dem som har skall varda givet - fastighetsskattens omgörning

Till dem som har skall varda givet - när fastighetsskatten nu görs om

Det blir 8 miljarder kr som i den borgerliga alliansregeringens budget för näst år nu omfördelas till de rikaste fastighetsägarna medan bördorna för omläggningen nu läggs på alla andra.

Till det ska läggas ytterligare 5 miljarder till den rika eliten i de lyxiga grosshandlarvillorna som nu slipper betala skatt på sina förmögenheter från årsskiftet. Det är den största omfördelningen någonsin i Sverige. Man förstår om champagnen redan står på kylning i rikemansghettona i Askim, Täby, Danderyd och Vellinge.

Vems intressen går KD-ledaren Hägglund? De rikas - vanligt folk bryr han sig uppenbarligen bara om i retoriken, i den praktiska politiken gör han tvärtom. Precis som det "nya" arbetarepartiet moderaterna med Reinfeldt, Borg och Littorin i spetsen.

Eller som det står i Matteus 13:12 och Lukas 8:18: "Ty dem som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog men dem som inte har, från honom skall tagas också det han menar sig ha."

För den som så önskar kan också studera Matteus 7:15, där det varnas för falska, förklädda profeter. Intressant läsning - också för oss icke religiösa. Det speglar tämligen väl hur den här nya så kallade arbetarregeringen visat sig vara för arbetslösa, sjuka, vuxenstuderande, pensionärer (skattediskriminerade), vanliga småhusägare i glesbygd och många andra.

Det är en realitet att antalet förtidspensionerade (idag sjuk- och aktivitetsersättning) har inte minskat under det år som gått. Antalet nybeviljade ersättningar har t o m ökat.

De långa sjukskrivningarna har minskat, men inte snabbare än tidigare. Antalet långtidsarbetslösa är praktiskt taget oförändrat.

Jobbavdrag och nedskärningar i a-kassan hjälper inga långtidsarbetslösa att få jobb.

Vad de behöver är utbildning, kompetensförstärkning och en anställningssubvention så att de kan få in en fot på arbetsmarknaden. Men den borgerliga allinasregeringen drar ned på utbildningsplatserna och skär ned stöden till vuxenutbildningen. Sverige ska nu inte längre konkurrera med kompetens och välutbildad arbetskraft utan med låglönejobb (sänkta löner via trycket från lägre a-kassa; särskilt i branscher med hög arbetslöshet) och skattesubventionerade pigjobb hos överklassen.

Är det att förvånas över att opinionssiffrorna månad efter månad är rätt taskiga för regeringen Reinfeldt!? Nä, skulle inte tro det.

Robert Björkenwall, frilansjournalist

0 Comments:

Post a Comment

<< Home