Sunday, September 23, 2007

Det är svårsmält och helt oacceptabelt att regeringen vill bryta upp det homogena svenska A-kassesystemet.

”A-kassan reformeras”, sade finansminister Anders Borg (m) med tillägget: ”Vi sänker avgifterna.” Med det menas att avgifterna höjs för de yrken och branscher där arbetslösheten är högst och sänks i a-kassor med lägre arbetslöshet. Syftet enligt Borg är att få en ”rimligare lönebildning”. Avsikten är alltså lägre löneökningar i branscher med hög arbetslöshet – exempelvis handeln och hotell- och restaurangbranschen.
Anders Borgs andra motiv är att regeringen ska bli mer försäkringsmässig, vilket betyder att riskerna ska den enskilde stå för.

I klartext betyder det att man får skylla sig själv om man jobbar i en bransch med hög arbetslöshet. Då får man betala 300 kr i A-kasseavgift i månaden. Är man akademiker på ett tryggt och fint kontor kommer man undan med 61 kronor i månaden. Säsongsbetonade arbetaryrken är högriskområden och LO-förbundens medlemmar ligger allmänt sett högt och tjänstemännen lågt.

Ytterligare en attack mot den generella välfärdens som bygger på solidaritet och likvärdig behandling. Nu är "kan själv"-cynismen som styr i riket.

/Robert Björkenwall/robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home