Thursday, September 13, 2007

Smarte Reinfeldt och journalisten KGB:s nya politiska magsinsprogram

Fredrik Reinfeldt hos KGB i hans nya samhällsprogram

Den PR-smarte opportunisten Fredrik Reinfeldt bekräftade i K-G Bergströms tv-intervju i hans flashiga nya program häromkvällen i SVT att koldioxidskatten går upp och därmed att bensinskatten kommer att höjas i budgeten. Det är andra gången han och Göran Hägglund gör tvärt emot vad de sade före valet när det gäller bensinskatten. Att säga ett före valet och göra något annat efter valet har ofta blivit alliansregeringens signum. Inte undra på att opinionssiffrorna är fortsatt usla för det ett år gamla regeringsgänget i Rosenbad.

Att Fredrik Reinfeldt sannolikt fått ett och annat tips av Carl Bildt med sig inför intervjun med K-G Bergström framgick med önskvärd tydlighet när han blev lite stressad av frågan varför det går så dåligt för regeringen i opinionsmätningarna.
Liksom Bildt en gång försökte desarmera tv-journalisternas trovärdighet vid presskonferenserna genom att föreställa ett närmare vänskapsförhållande genom att tilltala dem med förnamn blev det ett "Du vet K-G" från Reinfeldt när opinionssiffrorna kom på tal.

Av det går det bara att dra en enda slutsats. Det var den fråga "Fredrik" tyckte allra sämst om. Helt klart. Och det kan man ju - allmänmänskligt men inte politiskt -trots allt ha en viss förståelse för, eller hur?

En mera generell observation är att m-ledaren Reinfeldt oftast är som bäst just i intevjusituationer av detta slag. Han är sämre i rena debattreplikväxlingar...och rena politiska dueller. En helt annat sak är sedan att han aldrig får underskattas. Reinfeldt blir mer och mer slipad i sin roll som statsminister och regeringschef. Med sikte på att försöka överleva också valet 2 010.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

PS. Marita Ulvskogs ordval var inte hellyckat apropå en annars synnerligen befogad kritik om friskolorna

0 Comments:

Post a Comment

<< Home