Ett år med Reinfeldt
Ett år med Reinfeldt blev inte riktigt så lyckat som vissa trodde
Det första året med högerregeringen Reinfeltd inleddes med att två ministrar avgick nästan genast. Orsaken var svarta affärer . Men det första året vid makten slutade också med en ministeravgång (försvarsministern) och att den tillträdande ministern (utrikeshandelsministern) presenterades som en person som i sitt förflutna sysslat med svarta affärer och ännu har en pågående rättslig tvist om ett omfattande svartbygge. Hur tänker Reinfeldt? Måste (m)-ministrar alltid ha en bakgrund där anlitande av svart arbetskraft ingår som en del i kvalifikationerna?
Under det år som gått har Fredrik Reinfeldts ledarskap uppfattats som anonymt. Leder han verkligen en regering? Eller är han ett offer för omständigheterna är den fråga som allt ofta ställs. Ett tydligt drag som blivit allt starkare är irritationen över väljarnas ”otacksamhet”. När det väl tricket från valrörelsen om de "nya" moderaterna - det "nya arbetarepartiet" - avslöjats som en bluff så slog väljarnas dom i opinionsmätningarna hårt. Ingen regering i vårt land har på så kort tid gjort sig så impopulär. Raser i opinionsmätningarna sedan tidigt våren 2007 bekräftar detta. Och så fortsätter det uppenbarligen också nu i höst.
Men det beror väl på att väljarna bara är otacksamma och inte förstår hur bra regeringen egentligen är.Tanken verkar inte ha gått upp för Reinfeldt & co att det ensidiga gynnandet av de förmögna och höginkomsttagarna inte har förankring. När cirka 50 procent av satsningarna i budgeten tillfaller de tio procent som är högst avlönade så är det självklart att människor reagerar. Bokslutet för det första regeringsåret kan sammanfattas: Klyftorna och orättvisorna har ökat. I stället för en grön har vi fått en blå skatteväxling. Högeralliansen har lyckats i sitt uppsåt. Den här gången ska det bli värderings- och systemskifte. Sa vi inte det före valet? Nä, man kan ju inte berätta riktigt allt - om man vill vinna val.
Fredrik Reinfeldts politiska framtidsvision för moderaterna innehåller två begrepp: systemskifte och perspektivskifte. Det vill säga dels ett avståndstagande från den socialdemokratiska välfärdsmodellen, om än under namnet nya moderaterna, dels fram för det egoistiska, individuella perspektivet. Och att skatter måste sänkas.
Den som har en taxerad förmögenhet på fem miljoner kronor får i år 75 000 kronor mer i plånboken när förmögenhetsskatten sänks. Och en 10-miljonersvilla i Danderyd eller Reinfeldts Täby får samma avgift som ett 70-talshus i glesbygdens Valdemarsvik eller Vilhelmina. Snacka om regressiv beskattning. Finansieringen av bl a detta är heller inte utredd. Därför så har regeringen presenterat ett underskott i budgeten för 2007 med 8 miljarder och för 2008 med 13 miljarder. Mönstret från tidigare högerledda regeringar känns med andra ord igen. Följden blir en stegvis allt högre ränta och som i sin tur leder till bl a högre boendekostnader och sämre investeringsklimat.
Attacken mot löntagarnas ställning på arbetsmarknaden har också varit tydlig. Höjd a-kassa och höjda fackavgifter (och borttagen skattereduktion för avgiften) har tvingats fram av regeringen. Samtidigt så har nivån på a-kassan försämrats. Detta har lett till att över 320 000 människor nu lämnar a-kassan och i praktiken står utan skydd om de blir arbetslösa.
De största vinnarna är människor med höga inkomster, stora förmögenheter och dyra hus. Större klyftor och gynnande av de rika i kombination med tumskruvar på de arbetslösa är ett huvuddrag i högerns politik det första året.Så ser bokslutet ut för de fyras gäng i Reinfeldts alliansregeringsbygge.
Detta är ett orättvisans facit och en klar majoritet av svenska folket - som framgår av opinionsmätningarna - gillar inte vad de redan fått se och uppleva.Men ingen behöver nog betvivla att det ändå kommer mer av samma sorts politik - åtminstone fram till året före valdagen. Sedan lägger man sannolikt om kursen lite och försöka samma mjuka PR-trixande igen som inför valet 2006. Men låter sig väljarna luras en gång till? Tveksamt.
ROBERT BJÖRKENWALL; robert.bjorken@telia.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home