Friday, September 14, 2007

Regeringens a-kassepolitik bygger på gammal forskning

Analyserat och observerat
Överfinansierad a-kassa och bakläxa av OECD för regeringens a-kassepolitik

Medlemmarna, främst lågavlönade, flyr sedan början av 2007 den kraftigt fördyrade och försämrade a-kassan. De anser sig inte ha råd att försäkra sig mot arbetslöshet. efter de kraftigt ökade egenavgifter till a-kassan som genomfördes av alliansregeringen och arbetsmarknadsminister Littorin (m) fr o m 2007. Som mest blev det en höjning av egenavgiften på 300 kr i månaden. (Snitthöjningen för medlemmars månatliga avgift till landets olika a-kassor är 235 kronor, utöver då att skatteavdraget nu har tagits bort.). De 330 000 som redan lämnat a-kassan riskerar att bli ännu många fler.

Samtidigt rapporteras att a-kassan (genom arbetsmarknadsavgiften) nu är överfinansierad med 14,5 miljarder kronor. A-kassan har blivit ett geschäft som drivs av regeringen Reinfeldt under nära nlg ockerliknande former.

Det faktum att arbetslöshetsförsäkringen så snabbt blivit allt kraftigare överfinansierad med så mycket som 14,5 miljarder kronor tyder helt klart på att den aldrig varit underfinansierad och att det aldrig varit fråga om överuttag. Sverige tålde gott och väl den a-kassemodell som rådde innan den borgerliga alliansregeringen Reinfeldt började stöka om i systemet. Snarare var det läge för höjning - inte sänkning - av ersättningen (taket i a-kassan) så att fler verkligen fick åttio procent av förlorad inkomst vid arbetslöshet. Dessutom var det snarare så att det var en rationell och klok linje att Sverige hade en anständigt fungerande a-kassa.

Regeringen Reinfeldts hantering av a-kassan är orättfärdig och därtill inte heller sakligt sett försvarbar. Därtill bygger den på gammal forskning. I årets upplaga av OECD:s jobbrapport Employment Outlook finns en genomgång av forskningen. Slutsatsen där är - på tvärs mot vad Littorin och Reinfeldt-regeringen påstår - att sänkta ersättningsnivåer i a-kassan leder till både minskad produktivitet och sämre matchning, alltså att arbetslösa får en för sin kompetens rätt jobb (med därmed snabbare ekonomisk tillväxt). Det blir med andra ord bakläxa för regeringen Reinfeldts omoderna arbetsmarknadspolitik.

Alliansregeringen förtjänar regeringen kritik, hård kritik för sin a-kasse- och arbetsmarknadspolitik. Den är både cynisk och långsiktigt oklok. De usla opinionssiffrorna för Reinfeldts nu 1-åriga borgerliga ministär visar också att svenska folket förstått att så är fallet och att de inte gillar vad de hittills fått se av dess framfart.

Något "smiley-märke" lär nog inte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) få för sin hastigt ihopyxade, cyniska och på gammal och inte modern forksning grundade a-kassepolitik - ens av OECD.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home