Saturday, September 29, 2007

Mats Odells nya självmål när han skyddar Carnegies tidigare VD

Analyserat
Omdömeslös Odell skyddar Carnegies tidigare VD

Finansinspektionens, FI:s, svidande kritik mot finansföretaget Carnegie med krav på omedelbara avgångar av både VD och styrelseordförande och högsta möjliga bötesbeloppet på 50 miljoner var så nära det går att komma utan att tillståndet för värdepappershandel ryker. FI:s utredning visade att resultatet i bolagets värdepappersverksamhet blåstes upp med 630 miljoner, så att bonusarna skulle bli runt 200 miljoner högre för bolages handlare vid tradingbordet. Det måste nu efter dessa manipulationer mycket starkt ifrågasättas om Carnegie ska få fortsätta att vara regeringens rådgivare vid den planerade utförsäljningen av Sveriges statens bolag för hundratals miljarder; Europas största utförsäljningsprogram.

Ännu allvarligare är att som tung rådgivande centralfigur hos finansmarknadsminister Mats Odell (kd) i denna försäljning sitter Carnegies förre VD Karin Forseke. Det framgick att Finansinspektionen mycket nedgörande men befogade kritik mot Carnegie gäller även för den tid då hon var VD i bolaget. Om den nuvarande VD:n redan fick sparken innan FI-rapporten blev offentlig borde väl förtroendet för den förre VD:n Karin Forseke också vara allvarligt kvaddat. Så allvarligt att hon inte borde kunna vara kvar på finansdepartementet som Odells chefsrådgivare i det statliga utförsäljningsprogrammet. Särskilt som Forseke ju var ansvarig högsta chef på Carnegie för samma sorts manipulationer som nu får så nedgörande kritik av finansinspektionen.

Det var bristfälliga redovisningar och uppblåsta värden i Carnegie också på hennes tid. Därför finns det all anledning att hålla med Aktiespararnas Gunnar Ek som säger att "det finns all anledning för staten, som gett henne uppdraget att leda utförsäljningen av statliga bolag, att fundera på om den har fortsatt förtroende för henne." Fakta är ju att Karin Forseke slutade som VD i Carnegie först i mars 2006 och då var fifflet med uppblåsta värdepapper sedan länge redan i full gång.

Förtroendet är förbrukat för såväl henne som rimligen också för Carnegies tidigare VD Forneke. Hon borde - men skyddas av kd-politikern Odell, knappast en prydnad för KD:s krav på etik i politiken - rimligen nu lämna sitt uppdrag som högt betald chefsrådgivare på finansdepartementet för de statliga utförsäljningarna. Detsamma borde f.ö också Odells statssekreterare Urban Funered, tidigare huvudansvarig på Carnegie för efterlevnaden av bolagets regelverk, också göra.

Men en allt hårdare trängd Odell, ständigt denne Odell med alla sina många självmål som statsråd, lär nog slå dövörat till - också nu. Trots att förtroendet för hans båda chefspersoner från Carnegie rimligen är mer än förbrukat.

Noteras kan att också socialdemokraternas förre näringsminister Thomas Östros med rätta omdelbart efter FI-rapporten också krävde att Karin Forseke omedelbart skiljs från sitt arbete med utförsäljningen. Men den allt mera misslyckade och trängde finansmarknadsministern lär nog inte inse allvaret och göra sig av med Karin Forseke.

Tyvärr lär nog både hon och statssekreterare Funered sitta kvar, trots att de rimligen borde gå med omedelbar verkan

ROBERT BJÖRKENWALL robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home