Gordon Brown sliter med nyvalsfrågan
Gordon Brown i valet och kvalet - men dröjer nog med nyvalsfrågan
Med bytet från Tony Blair till Gordon Brown lyfte brittiska Labour åter i opinionen. Nu står han inför valet och kvalet om han ska utlysa nyval redan nu innan jul eller om man ska vänta exempelvis till våren 2008. Eller ännu lite längre. Som längst kan han och det regerande Labour-partiet i Storbritannien vänta till våren 2010 innan man utlyser nästa parlamentsval.
Läget rent opinionsmässigt är för tillfället gott för premiärminister Gordon Brown som nödgades vänta i tio år på att få efterträda den av synnerligen impopulära Irak-kriget tilltuffsade Tony Blair som brittisk premiärminister. Väl på plats sommaren 2007 blev det en tuff start. Mindre än ett dygn efter det att han valts till premiärminister inträffade två terrorist-attacker, dels i centrala London, dels mot flygplatsen i skottska Glasgow. Båda misslyckades, men skapade givetvis stor oro i ett redan krisdrabbat land. Därefter kom det eviga regnandet de stora översvämningarna och nu den pågående mul- och klövsjukan. Kris på kris, men Gordon Brown har behållit sitt lugn. Och skött sig bra menar det brittiska folket - och har belönat honom och Labour med stigande opinionssiffror. Sista veckan i september håller labourpartiet sin traditionella partikonferens i badorten Bournemouth. För första gången med Gordon Brown som partiledare och premiärminister. Hans popularitet i partiet går det heller inte att ta fel på. Framför allt beroende just på hur han proffsigt och lugnt han hittills hanterat de kriser som kommit och gått.
Brown har ofta i brittisk press och bland förståsig-påare betraktats som en torr politiker i avsaknad av Tony Blairs karisma. Den buttra attityden har under hans första månader vid makten nu snarare vänts till något positivt. Hans lugn och hans saklighet har imponerat. Därför har stödet för Labour i opinionen också ökat. När Tony Blair lämnade premiärministerposten ledde tories kraftigt i opinionen. Något som med bytet till Gordon Brown snabbt vände. I färska opinionsmätningar ligger Labour rätt stadigt förankrat kring 40 procent medan tories och oppositionsledaren Cameron nu knappt når upp till 30 procent. Medan Gordon Brown övertygat har toryledaren David Cameron hela tiden tappat i förtroende. Mycket beror på att Cameron inte hittat någon riktigt bra fråga till angrepp på skotten Gordon Brown. Han kunde utmana en impopulär Tony Blair, men alls inte lika lätt en Gordon Brown på uppgång och trygg landsfaderstatus.
Just de här goda opinionen för Labour har också gjort att spekulationerna nu åter tagit fart om ett snart förestående nyval. Men någon brådska är det inte eftersom premiärminister Gordon Brown kan vänta till 2010 innan nästa val. Men många inom såväl Labour som bland en analyserande allmänhet menar att det kan vara taktiskt riktigt att redan nu gå till val för att säkra ett fjärde omval och ytterligare en regeringsperiod för Labour. Det goda opinionsläget talar för att snabbt utlysa ett nyval redan nu. Dessa förespråkare menar att det är rätt att gå till val redan i slutet på oktober, i november eller senast i början på 2008.
Den som tvekar mest är Gordon Brown själv. Bland annat för att ett förtida val alltid är ett vågspel. Även om väljarna förefaller vara nöjda med att Tony Blair avgått är många ändå osäkra över hur Gordon Browns politik ser ut. Och de brittiska trupperna - som många britter vill ta hem - finns ju ännu kvar i södra Irak (runt Basra-regionen). Tids nog - oklart när - vill sannolikt Gordon Brown också plocka hem trupperna från detta impopulära krigsäventyr. Så Irak-truppernas framtid kan få betydelse för valet av tidpunkt för det kommande nyvalet.
Vidare är Labour-kongressen i Bournemouth viktig för att mejsla ut partiets och Gordon Brown framtida politik. Först därefter kan det vara moget för ett eventuellt besked om ett möjligt förtida parlamentsval i närtid. Och att samtidigt då också dra fördel av Gordon Browns tveklöst framgångsrika krishantering under hans första tid i 10 Downing Street. Parat då med hans tidigare tio år som en lyckosam finansminister. Brittisk ekonomi är stabil. Arbetslösheten har pressats tillbaka. Problemet är den ännu rätt stora långtidsarbetslösheten, men Gordon Brown har nu också presenterat ett program för att åtgärda denna. Förhoppningen är att skapa 500 000 nya jobb.
Akilleshälen för Brown och Labour är fördelningspolitiken. Här finns ännu mycket ogjort. Det finns brister på flera områden i det med skandinaviska mått mått mycket ojämlika brittiska klassamhället. Det gäller inom skolan, inom sjukvården och äldreomsorgen. Här har också Gordon Brown lovat reformer som ska förbättra situationen.
Mycket tyder på att med Gordon Brown vid rodret är på dessa punkter en tydligare politik att vänta än när den mera liberale Tony Blair var premiärminister. Sannolikt vill han dock först börja se hur den fungerar i praktiken innan han går ut och frågar folket i ett nyval om de vill ha ytterligare fyra-fem år med Labour och Gordon Brown vid rodret i Storbritannien. Det talar för att det nog dröjer lite innan det väntade nyvalet kommer.
Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com);
0 Comments:
Post a Comment
<< Home