EU-kommissionen vill ha debatt om det sociala Europa
EU-kommissionär Margot Wallström tar nu nya tag och vill ha en bred debatt om den sociala verkligheten i Europa. I ett rådslag som pågår året ut kan alla ge sina synpunkter. Några nya lagförslag inom det sociala området planerar dock inte kommissionen. Det var huvudbudskapet vid ett seminarium i Stockholm häromdagen om den europeiska sociala modellen.
EU är inte bara om företag och handel. Det finns även en social dimension, ansåg Margot Wallström och efterlyste mer debatt kring det sociala Europa. Hon framhöll att EU i grunden handlar om värderingar. EU: s medlemsstater har gemensamma mål som delaktighet, icke-diskriminering och allmän tillgång till utbildning och hälso- och sjukvård.
– Detta står redan i EU-fördragen. I det nya förslaget till EU-fördrag stärks den sociala dimension, sade vice ordförande i EU-kommissionen Margot Wallström. Det sker bland annat genom att stadgan om de grundläggande rättigheterna blir rättsligt bindande när det nya EU-fördraget antas av medlemsländerna. Där slås också fast att EU är en social marknadsekonomi med full sysselsättning och sociala framsteg som mål.
Arbetsmarknadsparternas betydelse erkänns och stärks, framhöll Wallström också på Stockholms-seminariet. Som underlag för diskussionen om den sociala verkligheten finns en fristående rapport initierad av kommissionen.
– Välfärdsstaten är inte bra på att hantera de nya sociala riskerna, sade Roger Liddle, en av författarna till kartläggningsrapporten. Han menade att framför allt de unga med bristande utbildning kommer i kläm när de traditionella arbetaryrkena minskar. Vidare varnade han för den ökade barnfattigdomen.
Några av problemen som EU och medlemsländerna måste bli bättre på att hantera, enligt Liddle, är omstruktureringen i näringslivet, det åldrande Europa, de låga födelsetalen och behovet av fler invandrare.
På seminariet i Stockholm presenterades även två yttranden som antagits av EU:s ekonomiska och sociala kommitté (EESK). Det ena (CESE 94/2007) har rubriken ”Det europeiska samhället – en lägesbeskrivning”. Den är författad av Jan Olsson, som representerar kooperationen i EESK och är f d utredningschef i Metall. Han efterlyser ett nytt socialt handlingsprogram för EU och betonar behovet av ett nedifrån- och upp-perspektiv. Viktigt, enligt kooperationens Jan Olsson, är att det organiserade civila samhället får medverka på alla nivåer.
Bakom det andra yttrandet, ”Social sammanhållning: Ge innehåll åt en europeisk social modell (CESE 973/2006) står Ernst Erik Ehnmark, SACO-fackets representant i EESK. I sin analys kommer han till fram till att man trots olikheter i medlemsländerna kan tala om en gemensam europeisk social modell. Den rymmer såväl en social som ekonomisk och miljömässig dimension och ska ses som en produktiv faktor.
EU-kommissionens rådslag finns att tanka hem via webblänken: www.ec.europa.eu/citizens_agenda/index_sv.htm. Hur många som sist och slutligen känner sig hågade och motiverade nog att delta i det här EU-kommissionsrådslaget återstår dock att se.
Robert Björkenwall
0 Comments:
Post a Comment
<< Home