Thursday, August 30, 2007

Om arbetsmarknaden och en tuff valrörelse i Australien

Analyserat och värderat/
En tuff sannolikt smutsig valrörelse stundar innan det troliga maktskiftet i Australien

I Australien har en toppolitiker, oppositionsledaren Kevin Rudd, "ertappats" med att han efter en blöt kväll hamnade på en krog med lättklädda damer.

Sådant kan som bekant blir till en skandal även i ett land som Sverige. Fast här i Sverige är det däremot oftast pengar – också relativt små belopp (vidlyftigt taxiåkande på skattebetalarnas bekostnad, missbruk av tjänstekort etc) – som ofta leder till att politiker får löpa gatlopp i pressen under några dagar och sedan göra avbön för sitt felsteg.

Men åter till landet "down under" - Australien - som står inför ett troligt förtida parlamentsval nu till senhösten eller förvintern 2007. Ett val som ser ut att leda till ett möjligt eller troligt maktskifte. Och i det spelet har diverse trix och försök till "karaktärsmord" också kommit med i den allt hetare "aussie-valdebatten" i Australien. Följaktligen har man nu "grävt fram" en gammal historia från år 2003, då nuvarande Labor-oppositionsledaren och tänkbara nya premiärministern efter nästa val, Kevin Rudd, och vad som hände med en berusad Rudd i anslutning till Scores gentleman's club i New York. I vad mån detta verkligen kommer att skada Labors chanser - och de är mycket goda, enligt alla opinionssiffror - att besegra den konservativa premiärministern John Howards koalitionsregering i kommand höstval återstår att se.

En australisk politiker från de gröna har dock i aussiemedia raljerat över händelsen och konstaterat att den tidigare diplomaten Kevin Rudd (som inte var Labor-ledare när han var i New York år 2 003) uppenbarligen var full när han gick på porrklubb. Men långt värre, menar den gröne aussiepolitikern var att Australiens konservative premiärminister John Howard (en slug räv som klarat flera tidigare omval) var fullständigt nykter när han förde in Australien i Irakkriget i sällskap med amerikanarna. En kommentar som fått många aussieväljare att dra på munnen och mena att det Rudd gjorde i fyllan och villan år 2003 i New York var lättare att förstå än vad den nyktre Howard gjorde när han drog in Australien i Bush allt mera misslyckade krigsäventyr i Irak.

En och annan har också påmint om och aussiepressen åter påmint läsarna om att John Howards företrädare, den konservative f d premiärministern Malcolm Fraser ertappades med ett förvirrat ansiktsutryck och bara handduken som "förkläde" på ett tämligen välkänt prostitutionshotell i Mempis år 1986 utan att det ledde till några svårare "efterverkningar".

Därför tyder väl mycket på att Sverige-vännen Kevin Rudds "snesteg" i New York år 2003 sannolikt inte på allvar kan förstöra Labors just nu goda chanser till ett maktskifte i kommande parlamentsval i Australien. Främst därför att allt fler aussieväljare nu är trötta på John Howards konservativa styre och aussietruppernas deltagande i Bush-administrationens misslyckade Irak-krig. Men också för att Labor denna gång bedöms ha ett ekonomisk-politiskt program som inger förtroende.

Framkommer inget mer graverande - vilket det inte har utan stödet för Rudd och Labor är tvärtom fortsatt starkt - lär nog försöket till "karaktärsmord" på Labor-ledaren Rudd ett misslyckande. Snarare så är Kevin Rudds och Labors chanser fortsatt goda eller snarare mycket goda vad gäller chansen att erövra makten i Canberra från den konservativa ringräven John Howard. I så fall är aussie-Labors många år (= fyra mandatperioder) i den politiska kylan över lite innan 2007 övergår i 2008.

Inte ens försöket från den allt mera pressade premiärministern John Howards sida att misskreditera Labor för deras arbetsmarknadspolitik och stödet till kollektivavtalet som främsta metod att reglera de aussie-anställdas löner vinner stöd ens i media i Australien. Där konstaterar man bara kallt att kollektivavtalet - med hänvisning till färsk statistik från Australian Bureau of Statistics - redan nu är den klart främsta metoden att bestämma lönerna på arbetsmarknaden i Australien. "Himlen faller inte ner" (som t ex The Australian skriver 30 aug.) bara för att nuvarande 41 %-iga kollektivavtalsreglering av alla löner i Australien skulle bli ännu större och mera allmänt förekommande. Inte leder det till att "jobb förstörs" (Howards argument) bara för att ännu lite fler löntagare i Australien får sina löner och anställningsvillkor reglerade via kollektivavtal.

Mycket talar i nuläget för att det blir ett maktskifte i Australien innan 2007 övergår i 2008 och att John Howards konservativa styre nu har nått vägs ände.

Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home