Moderaternas jobbpolitik - lånegods från Finland med klena effekter
Man trodde att generösa ersättningar i socialförsäkringssystemen var en viktig orsak till arbetslösheten och stramade upp dem. Nu har dessa insatser utvärderats av Markus Jäntti, professor i nationalekonomi vid Åbo akademi och hans slutsats är att effekten av de här åtgärderna på sysselsättningen har varit i stort sett helt obefintliga.
Det som däremot hänt är att klyftan mellan rika och fattiga hushåll har ökat hela tiden liksom barnfattigdomen. 70 procent av de ökade inkomstskillnaderna kan hänföras till nedskärningarna.
Skattesänkningen har förvisso ökat tillväxten. Jobben hade emellertid blivit ännu flera om regeringen hade sänkt skatten mindre och istället sett till att fler människor fått jobb i den offentliga sektorn, är forskarnas slutsats. Skatteavdraget för hushållsnära tjänster har också prövats en tid i Finland, men sysselsättningseffekten har varit ganska blygsam. 1 000 nya jobb i städbranschen, har man kommit fram till. Jag har själv fått "dragningar" om det här på såväl finska finansministeriet som av en forskare på finska arbetsministeriet som bekräftar att effekterna ligger i det här häradet.
Med tanke på den stora finansiella insatsen från samhället som det handlat om är det ett utomordentligt dåligt utfall. Dyra subventioner för mycket få jobb.
1 000 jobb och många bara på deltid är något helt annat än de fantasisiffror som Maud Olofsson (c) och Göran Hägglund (kd) strött omkring sig i sina försök att rättfärdiggöra dessa otidsenliga pigjobb.
Kanske dags för Reinfeldt & Co att lära att det gäller att kolla närmare innan idéer kopieras från annat håll.
Robert Björkenwall
0 Comments:
Post a Comment
<< Home