Thursday, April 19, 2007

Vilken väg går den nya finska, borgerliga regeringen?

Observerat
Går Finland i en mer Natovänlig riktning nu efter tillkomsten av en renodlad borgerlig regering?

Knappt hade medborgarna i Finland hämtat sig från resultatet i det finska riksdagsvalet, tillkomsten av en borgerlig Vanhanen-ledd regering och det överraskande valet av Ilkka Kanerva (samlingspartiet) till utrikesminister så kom den verkliga bomben i form av den omstridda veteranpolitikern Paavo Väyrynen (c) som ny utrikeshandelsminister. Den smarte röstmagneten Sauli Niinistö (saml) från Nyland satte sig inte i regeringen utan blir riksdagens nya talman. En förberedelse inför nästa finska presidentval om ett antal år?

I en tid av globaliseringen genererade, snabba förändringar väljer statsminister Vanhanen att på de utrikespolitiska posterna ha två herrar som haft presidenten Urho Kekkonen som läromästare. Intressant - och minst sagt överraskande.

När sedan samlingspartiet dessutom genom partiledaren Jyrki Katainen lagt beslag på finansministerposten och partiet även fått försvarsministerposten, har den allmänna bedömningen i Finland lutat lite starkare åt att ett möjligt finskt Natomedlemskap nu kryper åtminstone lite närmare.

Knappast en helt angenäm tanke för den Natoskeptiska, socialdemokratiska presidenten Tarja Halonen. Men har hon ändå inte också centerledaren och statsministern Matti Vanhanen med sig rätt långt i denna för en finsk folkmajoritet fortsatt Natoskeptiska linje.

Men nog kommer det att märkas på både det ena och det andra sättet att Finland nu har fått en renodlad borgerlig regering och en försvagad socialdemokrati i opposition efter senaste marsriksdagsvalet.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home