Thursday, April 19, 2007

Oppositionen mot kriget - demokraternas starkaste argument i kampen om Vita huset

Observerat
Oppositionen mot kriget - åter demokraternas starkaste argument i kampen om Vita huset

Opposition to the war is the greatest single weapon working against the US, sade Richard M Nixon i ett tal inför krigsveteraner 1966. Det här finns dokumenterat på en skiva av Simon & Garfunkel som smart kombinerade psalmen Stilla Natt med radions sjunyheter, med vietnamkrig och diskriminering som huvudingredienser. Opposition mot kriget är det främsta vapnet mot USA, sa alltså den förre vicepresidenten, och sorgligt nog, blivande presidenten Nixon. Dagens president Bush är ännu tydligare, den som inte är med oss är emot oss, säger han.

På nytt är oppositionen mot kriget, nu det amerikanska kriget och truppnärvaron i Irak, på väg att bli demokraternas kanske främsta vapen i kampen om Vita huset som nästa år går in i ett avgörande skede. Och särskilt så för den unga demokratiska senatorn Barack Obama från delstaten Illinois men också i något mindre grad så också för ex-senatorn, f d vice presidentkandidaten och fackföreningsrörelsens kandidat John Edwards samt för senator Hillary Clinton från New York.

Sedan återstår det att se om det också bär ända fram till en valseger för någon av demokraternas kandidater så att Vita huset blir deras efter två dystra mandatperioder med krigsivraren, vapenlobbyns och de rikas vän, George Walker Bush. Numera allt oftare redan räknad som en av de sämsta presidenterna i USA:s historia.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home