Thursday, April 19, 2007

Ett kinesiskt mässbygge i Kalmar - ett skolexempel på svensk arbetsrätt

Observerat
Ett kinesiskt mässbygge i Kalmar - ett skolexempel på hur det svenska regelverket ska tillämpas i praktiken

Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige även om arbetskraften och anlitade entreprenör kommer från något annat land. Stopp för lönedumpning och utnyttjande av tillfällig utländsk arbetskraft på jobb i Sverige - det är den princip som ska gälla i Sverige också i en allt mera globaliserad värld.

Ett kinesiskt mässbygge i Kalmar är ett illustrativt exempel på hur detta regelverk fungerar i praktiken. Byggnads blockadhot mot den kinesiska koncernen Fanerduns mässbygge i Kalmar borde få även borgerliga partiledare som Maud Olofsson att dra vissa lärdomar att detta lärorika exempel. De kinesiska arbetarna i Kalmar fick vid mässbyggets igångsättning besked om att lön efter svenskt avtal skulle gälla.

Men när de sedan kom hem visade det sig att de bara fått en del av den utlovade lönen. Resten hade byggföretaget Xinxing dragit av för diverse kryptiska så kallade omkostnader.

Tack vare hotet om blockad från Byggnadsfackets sida har kineserna nu fått ut hela den utlovade lönen. Dessutom har Byggnads fått igenom ett krav som gör att byggjobbarnas löner betalas ut till konton i svensk bank, som sedan överför pengarna till de kinesiska arbetarnas privata konton i kinesiska banker. Snyggt jobbat. Och solidariskt gjort. Ett skolexempel på hur svensk fackföreningsrörelse arbetar när de vill genomdriva att svensk arbetsrätt fungerar i praktiken - till skydd för arbetarnas trygghet och rätt enligt gällande villkor för branschen. Så ska en slipsten dras.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home