Restaurangbranschen och kollektivavtalet - vad lär sig Svenskt näringsliv av det skedda?
Ordning och reda på arbetsmarknaden med kollektivavtal
HRF-fackets kampanj för kollektivavtal i fjol innebar att 49 restauranger bara i Göteborgs Linnéstad tecknade avtal under år 2006. För de anställda innebar det tryggare villkor, bättre löner och försäkringar. För företagen att villkoren blev mer rättvisa i den stenhårda konkurrens krogvärlden innebär.
När de gamla ägarna till Wild´n Fresh som restaurangföretag nummer 50 vägrade acceptera branschens avtal ställde de sig också i vägen för möjligheten att skapa rimliga anställningsvillkor för anställda på den tredjedel av krogarna som saknar avtal. Därför blev konflikten oundviklig, om också olycklig. Precis det Hotell- och restaurangfacket nyligen konstaterade i en färsk utvärdering. Det handlade om att försvara en svensk arbetsmarknadsmodell. Om att bli ännu bättre på att förklara kollektivavtalets fördelar och det försäkringsskydd som följer med det tecknade branschavtalet.
De senaste åren har olika intressen - också moderaterna - nära nog tävlat om att bekänna sig till det svenska kollektivavtalssystemet. Reaktionerna på fackets blockad mot salladsbaren gör dock att frågan måste ställas: Hur djupt sitter till exempel Svenskt Näringslivs lednings lojalitet mot det svenska kollektivavtalen?
Frågan är väl hur det nu ska gå för de nya ägarna till salladsbaren Wild`n Fresh i Göteborg sedan man nu gått med i arbetsgivarorganisationen SHR och därmed omfattas av kollektivavtalet för branschen.
Något stödätande från nyliberala politiska aktivister mot svenska kollektivavtal lär det väl inte bli tal om i fortsättningen när personalen under nya ägare får avtalsenliga löner, arbetsvillkor och samma försäkringsvillkor som andra inom branschen. Å andra sidan behöver inte ägarna bekymra sig för någon facklig blockad eller att konkurrenterna tittar snett på salladsbaren för att man struntar i lagar och avtal.
Ordning och klara spelregler råder nu också en tidigare riksbekant salladsbar i Göteborg. Men man kan undra om de kollektivavtalsunderminerande direktörerna i Svenskt Näringslivs ledning på huvudkontoret i Stockholm nu drar av det skedda. Vilka slutsatser Svenskt Näringsliv drar återstår att se. Wild´n Fresh är nu medlem i arbetsgivarorganisationen SHR. Konflikten är löst, blockadvakterna borta och arbetet med att teckna nya kollektivavtal kan gå vidare.
Om Svenskt Näringsliv verkligen försvarar kollektivavtalen borde också de vara nöjda med det som nu har skett. Men kan man verkligen vara säker på det? Lojaliteten med det svenska kollektivavtalet verkar inte alltid sitta så djupt på sina håll som högtidsretoriken annars vill ge sken av.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home