Wednesday, April 04, 2007

Några goda julklappsveckor för de redan välmående

Analys
Det har varit några goda julklappsveckor för de redan rika i Sverige

Härom veckan slopade den borgerliga alliansregeringen förmögenhetsskatten. Det motsvarar 4,8 miljarder kr i lägre skatt för de mest välmående i samhället. Exempelvis 12,5 milj.i årlig skattegåva till den redan välmående Ericsson-bossen Carl Henrik Svanberg och hyfsat stora belopp också till hans direktörskollegor i näringslivets toppskikt. En tredjedel plockas från pensionsspararna i minskat skatteavdrag. Återstoden av finansieringen bjuder staten på, dvs det blir lite mindre stålar över för satsningar på äldreomsorg, lärare, poliser, vägbyggen etc.

Tisdagen den 3 april meddelade en opinionsmässigt allt mera pressad alliansregering att fastighetsskatten nu ska slopas och ersätts med en kommunavgift på max 4 500 kronor. Sex av tio villaägare sägs tjäna varierande mycket - mest i storstädernas förortskommuner som Fredrik Reinfeldts Täby etc - på omläggningen. Fyra av tio, företrädelsevis i glesbygd, tjänar däremot ingenting alls på omläggningen. Inte heller här råder det någon tvekan om att de största vinnarna än en gång är de som redan har mest. Till dem som har skola varda givet, som är den politiska praktiken när valrörelseretoriken blir politisk vardag i regeringsställning för Reinfeldt & Co.

Den slopade fastighetsskatten sägs från regeringshåll minska skatteintäkterna med 16,3 miljarder kronor. Summan 28 miljarder (28 tusen miljoner) är annars vad Skatteverket brukar uppge att fastighetsskatten drar in till det allmänna för att sedan bekosta skola, sjukvård och annat angeläget. Den nya kommunavgiften bidrar med 10,3 miljarder till finansieringen. Återstående sex (6) miljarder ska finansieras med höjd reavinstskatt. Resten av gapet upp till Skatteverkets 28 miljarder "bjussar" tydligen den generösa finansminister Borg (m) på. Till en ny framtida s-regering får komma till igen och börja städa upp efter Reinfeldt-gängets gästabud för de rika.

I valrörelsen skrev visserligen moderaterna floder av debattartiklar om den konfiskatoriska reavinstskatten. Men för att något lite täppa till det skattehål som uppstår efter genomförandet av kd-vallöftet om borttagen fastighetsskatt, så har nu moderaterna genomgått någon form av hjärntvätt och höjer nu den konfiskatoriska reavinstskatten från 20 till 30 procent. Val är en sak, politisk vardag i regeringsställning något helt annat. Också i moderaternas värld. Någon garanti för att de sex miljarderna sedan verkligen också kommer in till statskassan finns inte. Reavinstskatten skjuts upp när pengarna investeras i ny bostad. Så fungerar ju systemet.

Ett är dock klart: I regeringen Reinfeldts Sverige finns snart inga hyresrätter och ungdomen får det allt tuffare att ta sig in på bostadsmarknaden - i takt med att hyresrätterna blir allt färre och priserna nu väntas stiga ytterligare på bostadsrätter och villor. Och de unga - allt oftare i lösliga och lågbetalda tillfällighetsjobb - får det ännu tuffare att få banklån för att greja ett eget boende i de växande klassklyftornas Sverige. Men de får väl städa de välmåendes villor och utepooler, bo i någon källarskrubb medan de välmående håvor in ständigt nya skattegåvor från Reinfeldt, Olofsson, Leijonborg och Hägglund i högeralliansen.

Samtidigt ser jag nu att också ekonomer varnar för höjda huspriser, höjd inflation och höjda räntor i spåren av regeringens farligt expansiva finanspolitik. Förlorare är framför allt de unga som ska sätta bo och bilda familj - och alla dem som bara har precis så att man med knapp nöd klarar sig till nästa löning eller måttligt goda pension.
ROBERT BJÖRKENWALL ; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home