Tuesday, April 03, 2007

Mera info om kollektivavtalets roll och betydelse

Analys
Informera mera och bättre om kollektivavtalets roll och betydelse på arbetsmarknaden


Det är råder ingen tvekan om att en majoritet av svenska folket tycker att kollektivavtal är viktigt. 70 procent tycker att facket har rätt att begära avtal på arbetsplatser som saknar det. Siffran är 77 procent om de anställda tjänar mindre än vad avtalet föreskriver. Det visar en Temoundersökning som Hotell- och restaurangförbundet gjort efter konflikten vid den riksbekanta salladsbaren i Göteborg, numera såld till en ny ägare.

När det gäller den aktuella konflikten tycker dock 46 procent att facket gjorde fel mot 41 som tyckte att facket gjorde rätt. Rätt logiskt med tanke på hur många media, ekonomi-nyheter och andra skötte rapporteringen från den konflikten, där mest den ena men inte andra (fackliga) parten fick komma till tals.

Ta detta som en signal att det nu åter finns behov av en bred facklig upplysningskampanj om vad kollektivavtalet innebär i praktiken. Och då inte bara när det gäller en anständig och rimlig lön utan också andra trygghetsregleringar såsom sjuk- och olycksfallsförsäkringar, arbetsmiljöbevakning med mera. Nog så viktigt också det för den anställdes trygghet.

Det här visar i sin tur hur viktigt det är att de fackliga organisationerna blir ännu bättre på att upplysa och informera om kollektivavtalets roll och betydelse på svensk arbetsmarknad.

Särskilt i ett läge när också den organiserade arbetsgivarvärlden på sina håll inte ens drar sig för att underminera det av tradition så stabila systemet med kollektivavtalsreglerade partsrelationer. Precis som man brukade göra under tidigt 1900-tal.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home